Flentrop toont orgel voor Cambridge tijdens open dag

orgel sydney sussec college combridge tijdens open dag flentrop zaandam

Tijdens een druk bezochte open dag stonden zaterdag 4 juni de poorten van de werkplaats van Flentrop Orgelbouw in Koog aan de Zaan open voor het publiek. Blikvanger was het in de werkplaats opgestelde orgel voor Sidney Sussex College in Cambridge.

Text Example

advertentieZo’n 300 bezoekers mochten de Zaanse orgelmakers tussen tien en drie in hun werkplaats ‘De Koog’ ontvangen. ‘Al voor tienen stond er een rij belangstellenden te wachten om naar binnen te gaan’, vertelt een van de Flentrop-medewerkers die het publiek ontvangt. Daaronder bevonden zich niet alleen doorgewinterde orgelliefhebbers, maar ook opvallend veel lokale bevolking.

Een jonge medewerker van Flentrop geeft belangstellenden een toelichting bij zijn vak.
Een jonge medewerker van Flentrop geeft belangstellenden een enthousiaste toelichting bij zijn vak.

Aanleiding voor de open dag was het gereedkomen van het tweeklaviers orgel voor de kapel van Sidney Sussex College, een van de colleges van de Universiteit van Cambridge. Directeur Erik Winkel: ‘Toen wij ons jubileum in 2003 groots uitpakten, bleek een open dag de meeste belangstelling op te leveren. We besloten daarom om zoiets regelmatig te organiseren, zoals vandaag rond het orgel voor Cambridge. Nu hebben we de gelegenheid om het orgel van dichtbij te laten zien, als het straks staat weggestopt op een orgelbalkon in Engeland wordt dat wat lastiger’.

orgel sidney sussex college cambridge
Het orgel voor Sidney Sussex College in Cambridge is naar Engels gebruik voorziend van een elektronische registercombinatiesysteem.

Het orgel voor Cambridge moet in de zomermaanden worden opgebouwd. Het wordt daar wat verdekt opgesteld  achter een driedelige boogpartij op een galerij in de kapel. Voor de ontwerpers was het een opgave om het niet alleen visueel maar ook klanktechnisch te laten spreken. Het instrument (27/IIP) is daarom evenals de boogpartij in drie delen opgebouwd. In het midden, boven de klaviatuur, bevindt zich het Zwelwerk, geflankeeerd door Pedaal en Hoofdwerk. Zoals de praktijk in Engeland is, krijgt orgel een elektronisch registercombinatiesysteem. Het orgel was op een aantal registers na geheel speelklaar en werd door medewerkers van Flentrop kort gedemonstreerd.

orgel sidney sussex college cambridge in werkplaats van flentrop orgelbouw
Het uit drie delen bestaande orgel wordt achter een driedelige boogpartij opgesteld | © foto Jan Spijker

Naast het nieuwe orgel waren er in de werkplaats ook orgeldelen te zien van restauratieprojecten die Flentrop momenteel onderhanden heeft. Zo stonden delen van het Bätz-orgel van de Lutherse Kerk te Amersfoort opgesteld en waren de klavieren van het Hinsz-orgel in de Martinikerk te Bolsward te bewonderen.

De klavieren van het Hinsz-orgel in restauratie.
De klavieren van het Hinsz-orgel van de Martinikerk te Bolsward in restauratie.

Winkel: ‘Volgend jaar zullen we waarschijnlijk weer een open dag organiseren. We kregen een prestigieuze opdracht voor de bouw van een drieklaviers orgel van 34 stemmen in het Royal College of Music in Londen. In de zomer van 2017 moet het, tussen twee cursusjaren in, in korte tijd worden opgebouwd. Voor het naar Engeland wordt verscheept willen we het hier in de werkplaats nog een keer aan het Nederlandse publiek laten zien.’

Flentrop orgel Royal College of Music London
Ontwerptekening van het orgel voor het Royal College of Music te Londen (2017) | © beeld Flentrop Orgelbouw

 

© 2016 beeld www.orgelnieuws.nl (tenzij anders vermeld), & Jan Spijker