Flinke waterschade legt Arnhems Eusebiusorgel nog zeker een jaar het zwijgen op

Een losgeschoten waterleiding heeft begin dit jaar voor flinke schade aan het Strümphler-orgel in de Eusebiuskerk gezorgd. Herstel ‘kost tonnen’ en gaat nog zeker een jaar duren. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

Text Example

advertentieDe schade ontstond in de nacht van 9 op 10 februari dit jaar, na een periode van vorst en sneeuwval. Op een in de jaren negentig aangebrachte tussenverdieping met keuken en toiletten op de gewelven boven het orgel is een waterleiding losgeschoten. Daardoor kon het water in het orgel lopen.

‘Als ik de windladen opentrok kwam het water naar buiten gutsen’, vertelt de Arnhemse stadsorganist Johan Luijmes aan de krant.

Het pijpwerk is niet beschadigd geraakt. Nadat het orgel in de afgelopen maanden heeft kunnen drogen is duidelijk geworden dat houtwerk, leren, vilten en metalen delen flink te lijden hebben gehad. De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd door Gebr. Van Vulpen orgelmakers te Utrecht. De kosten worden waarschijnlijk door de verzekering gedekt.

Keuken en toiletten op het gewelf worden verwijderd. Wel blijft op last van de brandweer een waterleiding aanwezig.

Het Strümphler-orgel werd in 1794/1796 gebouwd voor de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. In 1961/1962 werd het door Van Vulpen in de Eusebiuskerk geplaatst.