Fluisterende orgelwind [RECENSIE]

Text Example

advertentieWhispering Winds

Minako Tsukatani, orgel en Marian Jaspers Fayer, fluit

Bonifaciuskerk – Medemblik – Holland

Fanfare, Sonnerie pour réveiller le bon gross… (Satie);

Toccata und Fuge d moll, BWV 565 (Bach); Andante F dur, KV 616 (Mozart) From Suite II h moll, BWV 1067: Polonaise & Badinerie (Bach); 4 Flötenuhrstücke (Haydn); Boléro de concert, Op. 166 (Lefébure-Wély) Trumpet voluntary C major (Travers); Twee Japanse miniaturen voor fluit en orgel (Tsukatani); Adagio C dur, KV 356 (Mozart); IVe Noël & Ve Noël (Balbastre); Präludium und Fuge d moll, BWV 539 (Bach); Four parts from Suite Antique (Rutter); Sonata all’offertorio (P. Bossi)Label: Stichting Pieter Backer orgel

Bestelnummer: SPBO-06-01

Speelduur: 69’25”

Boekje: 20 pagina’s (NL, E)

Prijs: € 15,00

Muzikale interpretatie: * * * * *

Programmakeuze: * * *

Keuze van de instrumenten: * * * *

Kwaliteit van de opname: * * * * *

Informatie in het boekje: * * * *

Grafische vormgeving: * * * *

Medemblik is een oude havenstad, gelegen aan de voormalige Zuiderzee. Nog steeds waait de wind er om de toren van de pal aan de dijk gelegen Bonifaciuskerk. ‘Whispering Winds’ lijkt daarom ook een passende ambiance voor een concert voor drie blaasinstrumenten in deze kerk.

Het gaat om een een live-opname op cd van een concert voor twee orgels en dwarsfluit, waarbij Minako Tsukatani het Pieter Backer-hoofdorgel en het Vermeulen/Flentrop-koororgel bespeelt samen met de fluitiste Marian Jaspers Fayer met haar zilveren dwarsfluit. Ter opening klinkt op het Backer-orgel een korte Fanfare van Eric Satie, oorspronkelijk geschreven voor twee solotrompetten, maar nu met verve vertolkt met de twee trompetregisters van het orgel. Vervolgens komt Bach aan de beurt met de overbekende Toccata und Fugue in d-moll, waarna Mozarts zoetgevooisde Andante in F-dur door de gewelven galmt.

Hier al past enige reflectie op het geboden programma, dat al vanaf het begin als zeer kleurrijk en afwisselend overkomt. Tenminste, als je het concert op die zomeravond in 2005 zelf bijwoonde, samen met andere vakantiegangers. Je zit in een sfeervol kerkgebouw, ziet de musici in actie, die op verschillende plaatsen muziekinstrumenten bespelen. Zonder die ambiance, maar misschien wel thuis bij de open haard, kan die kleurrijkheid echter omslaan in een lichte irritatie over de onsamenhangendheid van het programma. Zeker als je de cd meerdere malen beluistert. Het is van alles wat, zonder een bepaalde lijn erin, maar gericht op een breed publiek. “Music for the Millions”.

Dan rest alleen nog de losse muzikale krenten uit de pap te halen, en die zijn er zeker! Allereerst moet gezegd dat de muzikale voordracht van de beide vrouwelijke musici op hoog niveau staat en als team blijken zij zeer goed op elkaar ingespeeld. Het hoogtepunt van de cd vormden voor mij wel de twee Japanse miniaturen die de organiste Minako Tsukatani zelf componeerde voor fluit en orgel. In deze verrassende meesterwerkjes worden “lyrische Aziatische fluitklanken geconfronteerd met felle, piccoloachtige refreinen”. Het orgel, in dit geval het Vermeulen/Flentrop-koororgel, lijkt daarbij “te bemiddelen tussen Europa en Azië”, schetst het leaflet treffend.

Het smaakvol vormgegeven booklet geeft in twee talen (Nederlands en Engels) vrij uitvoerige informatie over de gespeelde werken, de musici en beide orgels (geschiedenis en disposities). Alleen jammer dat de foto van het Pieter Backer-orgel nogal klein werd afgedrukt. De opnamen tonen een goede balans tussen directe duidelijkheid en sfeervolle ruimtelijkheid.

Al met al: een kwalitatief hoogstaande productie, aanbevolen voor de luisteraar die zich muzikaal breed wil oriënteren en niet ongevoelig is voor een vleugje oosterse mystiek.

Bestelinformatie

De cd’s zijn te bestellen bij de Stichting Pieter Backer Orgel. Meer informatie en luistervoorbeelden zijn te vinden op de website van de Bonifaciuskerk: http://bonifaciuskerkmedemblik.nl/orgels/index.htm

© 2008 www.orgelnieuws.nl