Folk Dean eindelijk op cd

Text Example

advertentie 

Generaties organisten zijn opgegroeid met zijn muziek: Folk Dean. Zijn zesdelige lesmethode met de titel ‘Harmonium’ is misschien wel het bekendst. Van een integrale opname van zijn didactische orgelwerken was het nog nooit gekomen. Dick Sanderman brengt daar binnenkort verandering in.

De bekende harmonium- c.q. orgelmethode van Folk Dean (een pseudoniem van de Nederlandse componist, pedagoog en uitgever Theo Ettema (1906-1991)) omvat 515 nummers. Hieronder bevinden zich in totaal 66 voordrachtsstukjes, vaak met bloemrijke titels als ‘Suze nane poppe’, ‘Kleine mars’, ‘Een vacantiedag’, ‘Rondino’, ‘Poème’ of ‘Intervallen-studie’. Met de voordrachtsstukken uit de zesdelige methode wordt het eerste volume van de tweedelige ‘integrale’ gevuld. Met een speelduur die varieert van amper twintig seconden tot 2’38 vullen deze 66 stukken precies één cd.

De Rijssense organist, muziekschooldirecteur en harmoniumspeler Dick Sanderman vond het tijd voor een cd-registratie van het werk van Folk Dean. Met de opnamen wil Sanderman niet alleen een eerbetoon brengen aan Folk Dean maar ook een extra didactisch middel bieden ter ondersteuning van de nog steeds veelgebruikte methode.

De opnamen voor de cd werden onder meer gemaakt op het Silbermann-orgel van de Abdijkerk van Ebersmunster (F) en een authentiek Alexandre drukwindharmonium met 4 1/2 spel. De cd’s worden uitgebracht op het label Tuliprecords.nl. Volume I verschijnt begin april. Volume II, met daarin de Melodische Etudes voor harmonium, en de complete bundels ‘Het levende lied’ en ‘Ons zondagslied’ zal later dit jaar worden uitgebracht.

 

 

Folk Dean

De complete didactische orgelwerken – Volume I

Dick Sanderman – Abbatiale Saint-Maurice, Ebersmunster (F)

 

66 voordrachtsstukken uit ‘Harmonium’ deel 1 tot en met 6

 

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl