For the Iron Voice – 21st Century Organ Music

For the Iron Voice REGCD483

‘Like Thunder a Voice of Iron assails our ears, driving out every other sound’, schreef monnik Wulstan in het jaar 990 toen hij het orgel van de kathedraal van Winchester door twee man bespeeld hoorde worden (met hulp van maar liefst zeventig balgentreders). Een dikke duizend jaar wordt er nog steeds muziek gemaakt op zo’n ‘donderende stem van ijzer’ en wordt er in deze eeuw nog steeds voor gecomponeerd.

Text Example

advertentieHet citaat van Wulstan gaf ook de naam van het titelwerk van de cd die geheel is gewijd aan 21ste-eeuwse orgelmuziek. Het werk ‘For the Iron Vioce’ is geschreven door Philip Wilby (*1949). Het kan ook niet anders dan dat Paul Walton in dit ‘showpiece’ de bulderende stem van het orgel in Bridlington Priory in Yorkshire laat horen. Als een van de grootste parochiekerkorgels van Engeland beschikt het instrument in Bridlington over misschien wel het wijdst gemensureerde 32′-tongwerk van Noord-Europa. De Belgische orgelmaker Charles Anneesseens plaatste deze ‘donderende’ Contra-Tuba 32′ in 1889 in zijn nieuwe orgel voor de Priory.

Enkele orgelbouwers later werd het orgel in het begin van de 21ste eeuw door Nicholson van de grond af weer opgebouwd en geherstructureerd. Paul Walton, zelf Assistant Organist van Bristol Cathedral, zag er een ideaal vehikel in voor de vertolking van een ongebruikelijk programma met 21ste-eeuwse muziek van Britse bodem. Walton speelt een gevarieerde selectie: van virtuoze muziek van John Pickard (*1963) en Nicolas Kingman (*1976) tot meer op lyrische schoonheid gerichte muziek van Paul Fisher (*1943), Alan Gibbs (*1932) en David Briggs (*1962).

 


For the Iron Voice

21st Century Organ Music – Paul Walton – Organ of Bridlington Priory

Tessarea (John Pickard); Pastoral (‘… green and pleasant land’) (Alan Gibs); Evening Voluntary (Elizabeth Winters); Three Pieces – Homage à Jehan Alain (Nicolas Kingman); Scherzo (Paul Fisher); For the Iron Voice (Philip Wilby); Song Without Words (David Briggs); The Legend of St Nicholas (David Briggs)

Label: Regent Records
Nummer: REGCD483
Speelduur: 77’37
Booklet: 16 pagina’s
Prijs: £ 10,00 (ca. € 12,75)
Bestellen: www.regent-records.co.uk