Franck: Father of the Organ Symphony

franck father of the organ symphony

Na succesvolle dvd’s over onder meer het leven en werk van Cavaillé-Coll en het orgel van de Alkmaarse Sint-Laurenskerk komt het Britse productiehuis Fugue State Films nu met een dvd/cd-box over de grondlegger van de Frans-symphonische orgelschool, César Franck.

Text Example

advertentie 

Twaalf van zijn voornaamste werken (Six Pièces, Trois Pièces en Trois Chorals) komen voorbij op deze set van twee dvd’s en twee cd’s onder de titel ‘Franck: Father of the Organ Symphony’. De opnamen daarvoor werden gemaakt op een aantal belangwekkende orgels  in het oeuvre van Aristide Cavaillé-Coll.

 

Documentaires

Het hart van de box wordt gevormd door drie documentaires over het leven en werk van Franck. Organist en Franck-biograaf Eric Lebrun neemt de kijker mee langs de belangrijkste markeringspunten in het leven van Franck en laat zien hoe hoe zijn orgelmuziek daarin een plaats heeft.

 

De Frans-Britse organist David Noël-Hudson analyseert de twaalf belangrijkste Franck-werken en toont aan dat de drie Chorals gezien kunnen worden als een enkel cyclisch werk in drie delen.

 

In de derde documentaire behandelt Joris Verdin het werk van Franck in het licht van de uitvoeringspraktijk op orgel, waarbij de Belgische organist demonstreert hoe Franck op een historisch geïnformeerde wijze gespeeld kan worden.

 

Bonustracks

Daarnaast bevatten de twee dvd’s – elk zo’n drie uur – demonstraties, muziek en een film over het orgel waaraan de naam van Franck voor altijd verbonden zal blijven: dat van de Sainte-Clotilde in Parijs. Op de cd’s zijn naast de twaalf orgelwerken bonustracks te vinden met onder andere delen uit Francks harmoniumwerk L’organiste.

 

Cavaillé-Coll-orgels

Voor de opnamen toog het team van Will Fraser en Simon Still onder meer naar de Cavaillé-Coll-orgels in de Notre-Dame de Lorette, de Saint-Louis d’Antin en de Saint-Antoine de Quinze-Vingts in Parijs, de kathedraal Notre-Dame te Saint-Omer en de Abdij van Royaumont.

 

De documentaires zijn Engels- en Franstalig gesproken. Er is zelfs Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

 

 

 

 

Franck: Father of the Organ Symphony

 

Uitgave: Fugue State Films, 2014
Nummer: FSFDV009 | 2DVD & 2CD
DVD: Regiovrij NTSC / Dual-Layer DVD-9 / 16:9 breedbeeld
Speelduur: DVD1 165’, DVD2 184’. CD1&2 145’
Gesproken talen: EN/FR
Ondertiteling: DE/EN/ES/FR/IT/NL
Prijs: € 55,00

 

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTEL NU!”][/button]