François Couperin – Messe à l’usage des Paroisses

De twee orgelmissen die François Couperin in 1690 op 21-jarige leeftijd publiceerde behoren tot het belangrijkste wat de Franse barok heeft overgeleverd. De cycli omvatten elk 21 stukken, die destijds werden gespeeld op vaste momenten tijdens de dienst, in afwisseling met de gezongen gregoriaanse misdelen. Couperin schreef de ene mis voor gebruik in kloosters, de andere voor gebruik in parochiekerken.

Text Example

advertentie 

Laatstgenoemde mis wordt op deze nieuwe Ligia-cd ‘alternatim’ uitgevoerd door organist Jean-Pierre Lecaudey en bariton Josep Cabré. Naar eigen inzicht voegden de heren een gregoriaans Introïtus aan de cyclus toe, alsmede enkele composities van Couperins tijdgenoten André Campra (Salve Regina) en Guillaume-Gabriel Nivers (O salutaris hostia en Domine Salvum). Alle gezongen teksten staan vermeld in het booklet.

 

De cd is opgenomen in de Église Saint-Martin in het Franse plaatsje Seurre. In deze 14e-eeuwse gotische kerk staat een orgel uit de tijd van Couperin, gebouwd in 1699 door Julien Tribuot. Het is een van diens best bewaard gebleven orgels en een belangrijke representant van het Franse barokorgel. In 1991 werd het instrument door Bernard Aubertin gerestaureerd.

 

François Couperin – Messe à l’usage des Paroisses

Josep Cabré, baryton
Jean-Pierre Lecaudey, orgue Julien Tribuot (1699) de Seurre

 

Label: Ligia Digital
Nummer: Lidi 0109259-13
Speelduur: 68’39
Booklet: 19 pagina’s (FR/EN/DU)
Prijs: € 22,75

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]