Frank Nordensten – Organ Concertos

In het gevarieerde oeuvre van de Noorse componist Frank Nordensten (*1955) neemt het orgel een vooraanstaande plaats in. Nordensten, zelf een begenadigd organist, haalt naar eigen zeggen veel inspiratie uit het Marcussen-orgel in de Dom van Fredrikstad en het Jørgensen/Klais-orgel in de kerk van Glemmen.

Text Example

advertentieNaast diverse werken voor orgel solo schreef Nordensten drie concerten voor orgel en orkest. Het eerste verscheen in 1991 en werd opgedragen aan Kåre Nordstoga, organist van de Dom in Oslo. De nummers twee en drie zijn van recenter datum (respectievelijk 2010 en 2012) en werden geschreven voor Dan René Dahl, de hoofdorganist van Fredrikstad. Dahl voert ze op deze cd uit op zijn eigen orgel, samen met het Noors Blazersensemble. Aan Concerto 3 werken ook nog twee vocale ensembles mee.

In het booklet licht Nordensten zijn composities zelf toe. Hij streeft er in het algemeen naar om toegankelijke muziek te schrijven in een ‘universeel herkenbaar’ idioom. Emotie is voor hem belangrijker dan (abstract) intellectualisme.

Concerto 2 betreft volgens Nordensten ‘absolute muziek’, zonder al te diepzinnige filosofieën. De componist wil hier vooral de mogelijkheden verkennen van de instrumenten in combinatie met de ruimte. Concerto 3 heeft daarentegen wel een diepere laag. Het heeft als ondertitel ‘De gezichten van de tijd’ en is gebaseerd op enkele korte gedichten van Nordenstens goede vriend Rolv Møll Nilsen. De componist wil de luisteraar hier meenemen naar een min of meer tijdloze dimensie. De afzonderlijke delen hebben namen als ‘Maan’, ‘Satelliet’ en ‘Tellus’.

 


Frank Nordensten – Organ Concertos

Dan René Dahl – organ
Det Norske Blåseensemble
Domkirkens Jentekor
Borg Vokalensemble
Tore Erik Mohn – conductor

Concerto 2 (2010); Concerto 3 (2012) ‘Les visages du temps’ (Nordensten)

LAWO Classics – LWC 1142, 70 minuten, booklet 20 p. (NO/EN), € 19,95

Bestellen www.challengerecords.com