Frans en Fins dubbelconcert in Laurenskerk Rotterdam

Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam
Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam | © foto Gérard van Betlehem

Op vrijdag 27 november organiseert Stichting Vox Humana voor de tweede keer dit jaar een dubbelconcert in de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. Dit keer zijn het de Franse organist Vincent Dubois en de Finse virtuoos Kalevi Kiviniemi die het grootste orgel van Nederland bespelen.

 

Met dit concert is de serie van het jubilerende Vox Humana – in 2015 bestaat de stichting vijftien jaar – bijna ten einde. Waar de jubileumreeks van start ging in de Laurenskerk, wordt ook het op één na laatste concert in de grootste Rotterdamse stadskerk gehouden. Twee werelden ontmoeten elkaar op het Marcussen-orgel: de jonge Franse organist Vincent Dubois (1980) en de 22 jaar oudere Finse organist, improvisator en componist Kalevi Kiviniemi.

 

Beide organisten blijven in het programma dicht bij huis. Vincent Dubois, exponent van een nieuwe generatie eminente Franse organisten, speelt overwegend muziek uit zijn geboorteland en opent met het Deuxième Choral van Franck. Hij zet daarmee direct de toon voor de avond: symfonisch gedachte muziek, met ook werk van onder anderen Dupré, Liszt en Duruflé. Met de complete Suite van laatstgenoemde besluit Dubois zijn deel van het programma.

 

Na de pauze neemt Kiviniemi de luisteraars mee in Scandinavische en noordelijke sferen met het Deense orgel van de Laurens als perfecte brug. De internationale concertorganist speelt werk van vertrouwde namen als Sibelius, Stravinsky en Khachaturian tot onbekender werk van Finse bodem. Uiteraard zal de Finse virtuoos ook improviseren!

 

Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 15 (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis. Voor wie de beide meastro’s van nabij aan het werk wil zien, zijn er beperkt kaarten á € 30 beschikbaar voor een plaats op het orgelbalkon.  Kaarten zijn ook vooraf te bestellen via Eventbrite.

 

Meer informatie en het complete programma is te vinden op www.stichtingvoxhumana.nl.

 

 

© 2015 fotografie Gérard van Betlehem