Franse organiste Odile Pierre (87) overleden

Odile Pierre in de jaren 80 aan het orgel van de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee | foto Klaas Schippers

De Franse organiste Odile Pierre is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat maakte een van haar oud-leerlingen vandaag via Facebook bekend. Pierre was een internationaal gevierd concertorganiste en heeft als conservatoriumdocent vele bekende organisten opgeleid.

Text Example

advertentieOdile Pierre werd op 12 maart 1932 geboren in Pont-Audemer (Normandië). Toen zij op zevenjarige leeftijd een concert door Marcel Dupré op het Cavaillé-Coll-orgel in de Saint-Ouen te Rouen had bijgewoond wist ze dat zij organist wilde worden. Op diezelfde leeftijd kreeg zij ook haar eerste muzieklessen op piano en harmonium. Op 15-jarige leeftijd werd ze organist in de kerk van Barentin. 

Studie

Ze studeerde van 1948 tot 1952 aan het Conservatoire National van Rouen bij Maurice Duruflé, Noël Gallon, Norbert Dufourcq en Marcel Lanquetuit. Ze vervolgde haar studie van 1955 tot 1959 aan het Conservatoire National Supérieur te Parijs bij Marcel Dupré. Ze was daar een van de laatste gerenommeerde leerlingen van zijn prestigieuze orgelklas. Als 23-jarige won zij de eerste prijs voor orgel en improvisatie, de jongste laureaat ooit in de geschiedenis van de orgelklas.

Na haar conservatoriumstudie studeerde ze nog bij Fernando Germani in Sienna en bij Franz Sauer aan het Mozarteum te Salzburg.

Organist

Van 1955 tot 1957 was Odile Pierre assistent-organist van Jean-Jacques Grünenwald in de Saint-Pierre de Montrouge te Parijs. In 1969 werd Odile Pierrre opvolger van Jeanne Demessieux als titulair organist van La Madeleine in Parijs. Die functie behield zij tot 1979. 

Docent

Als docent orgel en muziekgeschiedenis was Odile Pierre van 1959 tot 1969 actief aan het Conservatorium van Rouen. Van 1981 tot 1992 gaf zij orgel en improvisatie aan het Conservatoire à rayonnement régional van Paris. Daarnaast gaf ze cursussen en masterclasses in verschillende delen van de wereld en was ze jurylid bij internationale orgelconcoursen.

Concerten en opnamen

Pierre was een veelgevraagd concertorganiste. Ze trad wereldwijd op een gaf een kleine 2.000 concerten. Ook speelde zij regelmatig samen met orkesten, onder meer onder dirigenten als Lorin Maazel en Georges Prêtre.

Van haar spel verschenen meerdere opnamen op labels als RCA, Mitra, Motette, Editions Lade en IFO. In Nederland nam ze voor het label Festivo in de jaren 80 een LP op van het toen net opgeleverde Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee.

In 1977 werd zij lid van de Technische Adviescommissie voor orgels in de stad Parijs.

Later in haar leven ging zij zich meer toeleggen op componeren. Ook bezorgde zij heruitgaven van het werk van Alexandre Guilmant voor Éditions Bornemann.

Onderscheidingen

Voor haar verdiensten ontving zij meerdere onderscheidingen: de médaille d’argent de la Ville de Paris (1971), Chevalier (1978) en Officier (1995) de la Légion d’honneur en Commandeur dans l’Ordre National du Mérite (2000).

1 Comment

  1. Odile Pierre leerde ik kennen tijdens mijn Parijse orgelstudie, waar zij jureerde tijdens orgelexamens. Ik nodigde haar destijds (jaren ’90) uit om in de orgelserie (tijdens het Mozart-jaar) van de Zeister Sionskerk te spelen. Ik heb haar destijds terzijde gestaan als registrant en was verbaasd over haar technische discipline tijdens de uitvoering van diverse briljante orgelwerken. Over haar vertrek aan de Parijse Madeleine hebben we ook gesproken. Dank Odile, rust in vrede. Albert van der Hoeven

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.