French Roots – Works by Liszt, Dupré & Demessieux

cd French Roots Danny Ph. Wilke Kevelaer

In 1905 – 1907 bouwde Seifert een groot instrument (104 registers) in de Basiliek van Kevelaer. In 1945 werd het Fernwerk beschadigd door een bom. In 1976 – 1981 vond een restauratie met een historische oriëntatie plaats, hoewel scherpere mixturen werden toegevoegd. Een pauselijk bezoek in 1987 bracht heuse chamades in de stijl van het Cavaillé-Coll-orgel van de Sacré-Coeur te Parijs. In 2002 werd het Fernwerk hersteld. Het instrument telt nu 149 registers.

Text Example

advertentieEen imposant orgel, dat op deze plaat met Liszt-bewerkingen van Dupré en zijn briljante leerlinge Jeanne Demessieux, aangevuld met de grote Fantasie en Fuga over het koraal ‘Ad nos, ad salutarem undam’ wordt bespeeld door Denny Ph. Wilke. Wilke heeft gestudeerd bij Michael Schönheit en in Rotterdam bij Ben van Oosten.

Wilke kiest een in deze tijd opvallende koers. Wilke levert geen demonstratie van ongebreidelde en loze virtuositeit, maar laat zijn technisch kunnen schitteren in vormbeheersing en fraai uitgesponnen en gedetailleerde muzikale bewegingen. Het diepreligieuze karakter van de toonkunstenaar Liszt (na de dood van zijn vader kwam hij tot intense reflecties op de verbinding tussen religie en muziek; Liszt was zeer belezen), maar ook het poëtische karakter van de grote Seifert komen tot volle gelding. De opname treft een aangename balans tussen ruimtelijkheid en detail.

Met de inspeling van Dupré’s versie van ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ hebben we te maken met een wereld-première. Deze versie is een adaptatie van Liszts eigen pianoversie van dit werk, waaraan Dupré bovendien nog enig fruitig eigen pedaalwerk toegevoegd heeft. In 1961 werd deze orgelversie van Dupré in de St.-Ouen te Rouen door de toen reeds 75-jarige meester ten doop gehouden en daar zouden we graag bij geweest zijn.

Temidden van kostelijke uitvoeringen van Liszts orgelwerk door bijvoorbeeld Yves Rechsteiner (Ladegast-orgel Schwerin, Alpha) en Louis Robilliard (Cavaillé-Coll-orgels van Lyon en Toulouse, Festivo) neemt Wilke een geheel eigen en verantwoorde plaats in. Een zeer overtuigende Liszt-plaat!

 

 


French Roots

Works by Liszt, Dupré & Demessieux

The Seifert Organ of St. Mary’s Basilica, Kevelaer – Danny Ph. Wilke

Funérailles [Harmonies poétiques et religieuses] (Liszt / arr. Demessieux), Variationen über Bachs ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ (Liszt / arr. Dupré), Fantasie und Fuge über den Choral ‘Ad nos, ad salutarem undam’ (Liszt)

Label: Paschenrecords
Nummer: PR170036
Speelduur: 71’43
Booklet: 20 pagina’s (71’43)
Prijs: € 16,00

paschen-projects.de