Gedeelde eerste prijs in Hinszconcours Kampen

Text Example

advertentieDe zaterdag 14 mei gehouden finale van het Hinsz Compositieconcours in de Bovenkerk in Kampen mondde uit in een gedeelde eerste prijs. De Hinszprijs werd door de jury toegekend aan Henk Vermeulen (Rotterdam) en Maximilian Schnauß (Hannover).

Het thema van de vierde editie van het concours was ‘Orde van de Canon, Kunst van de Vlucht’. De jury, bestaande uit Jan Hage, Ralph van Raat en Andries van Rossem, maakte in maart dit jaar een selectie van vijf uit tien ingezonden composities. Zaterdag werden er vier van de vijf uitgevoerd tijdens de finale. Voor de uitvoering had elke componist zelf een organist aangezocht.

• Effervescing Fields – Christiaan Richter (Den Haag)

• Fuga – Jaap Cramer (Kampen)

• DROEG-GEORD(end) – Henk Vermeulen

• Fugue (psychogenic) – Maximilian Schnauß (Hannover)

De compositie Dark Red van de Russische Alexander

Khubeev werd noodgedwongen uitgesloten van deelname.

Aan het eind van de middag maakt de jury onder voorzitterschap van Jan Hage de uitslag bekend. De composities DROEG_GEORD(end) van Henk Vermeulen (uitgevoerd door Bert den Hertog) en Fugue (psychogenic) van Maximilian Schnauß (uitgevoerd door Una Cintina) behaalden beide de eerste plaats. De beide componisten delen de Hinszprijs, een bedrag van € 3.000.

De publieksprijs, een kunstwerk van Geert de Koning, werd toegekend aan Henk Vermeulen.

De beide winnaars

Henk Vermeulen (*1959) [foto links] is begonnen op het harmonium met de cijferakkoorden van Johannes de Heer. Hij nam op 20-jarige leeftijd orgelles bij Everhard Zwart en leerde toen ook noten lezen. Hij begon toen al wat met korte composities, hoofdzakelijk gebaseerd op liedboekmelodieën. Henk Vermeulen heeft lessen harmonieleer gevolgd bij Kees van Dijk en krijgt momenteel improvisatieles bij Hayo Boerema, met soms ook het accent op compositie. Zijn eerst ‘echte’ compositie was ‘Hommage à Messiaen’, gevolgd door ‘Tolve’. Beide composities zijn in 2009 ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag door respectievelijk Hayo Boerema en Jan Hoegee uitgevoerd in de Rotterdamse St. Laurenskerk.

Maximilian Schnauß (*1986, Duitsland) [foto rechts] startte zijn muzikale opleiding bij Friedemann Häßler en Stephan Adam in Würzburg (orgel en compositie). Hij studeert momenteel kerkmuziek aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover onder begeleiding van Pier-Damiano Peretti en Ulfert Smidt. Eerdere studies brachten Max naar Amsterdam, waar hij studeerde bij Jacques van Oortmerssen als onderdeel van een uitwisselingsprogramma in het academisch jaar 2009/2010. Hij ontving beurzen van de Yehudi-Menhuin-Foundation en de Studienstiftung des Deutschen Volkes. Een aantal van zijn composities viel op diverse wedstrijden in de prijzen.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Anthonij Rietman