Geen dag zonder Bach: vijftien gesprekken over een geniale componist

van der valle geen dag zonder bach

Geen dag zonder Bach. Dat is het motto van menig Bachliefhebber én de titel van een deze maand bij Uitgeverij Damon verschenen boek van Rinke van der Valle. Daarin tekent hij gesprekken op die hij had met vijftien personen die bijna dagelijks met Bachs muziek bezig zijn.

Text Example

advertentieWaarom staan er elk jaar zulke lange rijen voor de Grote Kerk in Naarden om een uitvoering van de Matthäus-Passion bij te wonen? Hoe kan het toch dat de muziek van Bach zo vaak gespeeld wordt en dat zo veel mensen zijn muziek zo graag beluisteren? Kortom: wat is het geheim van de muziek van Bach?

Rinke van der Valle is freelance adviseur internationalisering, maar ook organist, koorzanger en een gepassioneerd Bachliefhebber die diverse lezingen geeft over het leven en werk van Bach. In Geen dag zonder Bach stelde hij deze en andere vragen over Bach aan gerenommeerde musici en andere prominenten voor wie Bach vrijwel dagelijkse kost is.

Over wat Bach voor hen betekent ging hij in gesprek met onder anderen de dirigenten Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Tymen Jan Bronda, de organisten Kees van Houten, Leo van Doeselaar en de gebroeders De Jong, schrijver Maarten ’t Hart en Bachbiograaf Christoph Wolff.

Van der Valle legde zijn gesprekspartners ook een denkbeeldige situatie voor: Bach komt een dag bij je op bezoek. Wat zou je hem vragen? Wat zou je die dag gaan doen? Laat je Bach orgelspelen en zo ja, op welk instrument? De antwoorden daarop en de gesprekken resulteerden in een veelkleurig boek waarin veel facetten van een geniale componist aan de orde komen.

Rinke van der Valle

Geen dag zonder Bach, Vijftien gesprekken over een geniale componist

Vraaggesprekken met Maarten ’t Hart, Ton Koopman, Govert Jan Bach, Jos van Veldhoven, Wim Faas, Leo van Doeselaar, Christoph Wolff, Jan Luth, Peter Kooij, Euwe en Sybolt de Jong, Martin Stadler, Tymen Jan Bronda, Harm Sterenberg, Kees van Houten en Marte Röling. Met voorwoord van Masaaki Suzuki.

Uitgeverij DAMON – ISBN 978 94 6340 320 7, 2022, 248 p., paperback, prijs € 19,90 | verkrijgbaar in de boekhandel of via damon.nl