Geert Bierling – Handel Organ Concertos Opus 7

De orgelconcerten van Georg Frideric Handel vormden destijds een ware attractie: muziek voor orgel en orkest, dat was iets nieuws. De concerten werden in eerste instantie uitgevoerd als intermezzi tijdens uitvoeringen van Handels oratoria.

Text Example

advertentieIn 1738 publiceerde uitgever John Walsh een eerste bundel met zes orgelconcerten (opus 4). De verzameling verscheen in twee versies: een volledige versie en een ‘uitgeklede’ versie voor orgel of klavecimbel solo. Die laatste versie bleek een zodanig succes, dat niet veel later een tweede bundel volgde met daarin twee nieuwe concerten plus bewerkingen van vier Concerti Grossi uit opus 6. Na Handels dood verscheen ten slotte nog een derde bundel met zes concerten (opus 7).

De Rotterdamse stadsorganist Geert Bierling legde de zes concerten opus 4 in 2003 vast op het transeptorgel van de Laurenskerk. Recent voegde hij daar een opname van opus 7 aan toe, ditmaal gespeeld op het Flentrop-orgel van Concertgebouw De Doelen. Naar goed 18e-eeuws gebruik versiert Bierling Handels muziek op diverse plaatsen met improvisaties, daarbij onder meer gebruikmakend van motieven uit andere werken van Handel.

In het booklet en op de website van de organist is lezenswaardige informatie te vinden over Handels orgelconcerten en over de vertaalslag naar het orgel in het algemeen en naar het Doelen-orgel in het bijzonder.

 


George Frideric Handel – Organ Concertos Opus 7 (HWV 306-311)

Geert Bierling plays the Flentrop organ of De Doelen Concert Hall Rotterdam

 

Label: Classical Records
Nummer: 092015
Speelduur: 79’01
Booklet: 20 p. (NL/EN)
Prijs: € 15,00
Bestellen: geertbierling.nl