Gegevens orgels in Zeeland op website "ontsloten"

Text Example

advertentieAlle orgels in de provincie Zeeland op één website. Jan van der Male nam in 2005 het initiatief om de gegevens van het Zeeuwse orgelpatrimonium op het internet te ontsluiten. Onlangs werd de site vernieuwd en zijn de gegevens van het grootste deel van het orgelbestand al te raadplegen.

De orgels worden beschreven door middel van een historisch overzicht in verhaalvorm aangevuld met disposities en foto’s. Ook is er informatie opgenomen over het (kerk)gebouw waarin het instrument zich bevindt.

De website is nog in ontwikkeling. De orgelhistorie van Noord- en Zuid Beveland, Schouwen-Duiveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen is al beschikbaar.

Een groot deel van recente aanvulling, bestaande uit de complete orgelhistorie van het eiland Schouwen-Duiveland, is onderzocht door drs. Prosper Sevestre. Hij overleed echter vlak voor het voltooien van zijn onderzoek onverwacht op 23 januari 2009. Voor de Zeeuwse orgelcultuur heeft hij veel betekend: hij bezat een grote kennis van het orgelbestand in Zeeland.

De orgelgeschiedenis van het eiland Tholen, Sint Phillipsland en het oosten van Zeeuws-Vlaanderen zal in de (nabije) toekomst worden onderzocht en gepubliceerd.

De site is hier! te vinden.

© 2010 www.orgelnieuws.nl