Geld voor restauratie orgels Parkstraatkerk Den Haag

Minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 1,7 miljoen euro extra subsidie toegekend voor de restauratie van de Parkstraatkerk. De Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag heeft dat vandaag bekend gemaakt. Met het geld worden de orgels in de kerk gerestaureerd en de altaren, preekstoel, en verlichting opgeknapt. Ook inrichting van het voorplein kan beginnen.

Text Example

advertentieIn de kerk staat een groot orgel dat P.J. Adema in 1891 als tweeklaviers instrument bouwde voor de Spaarnekerk in Haarlem. Tot 1976 stond in de Haagse kerk een orgel van Vermeulen uit 1947/48. Vermeulen gebruikte bij de bouw ervan materiaal van Kam & Van der Meulen, Maarschalkerweerd en Mitterreither uit vorige orgels in de kerk. Bij de overplaatsing naar Den Haag werd het Adema-orgel – inmiddels gewijzigd door A. Schreurs – met bruikbaar pijpwerk uit het Vermeulenorgel uitgebreid tot een drieklaviers orgel met 51 stemmen. De pijpen van Mittereiter worden bewaard voor de bouw van een koororgel. De kerk heeft al een kas van een Maarschalkerweerd-orgel uit Rotterdam in zijn bezit om het koororgel in te plaatsen.

De restauratie van de Parkstraatkerk begon in 2001. Inmiddels zijn de gewelven, wanden en buitengevels hersteld. Bovendien is een groot deel van de kleurrijke beschilderingen van het interieur, de glas-in-lood-vensters en de vloeren opgeknapt. Ook dat werk kan nu worden afgerond.

Naar verwachting is de restauratie gereed in 2008.

De neogotische parochiekerk van de Heilige Jacobus de Meerdere, zoals de Parkstraatkerk voluit heet, werd in de jaren 1875-1878 gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers. De kerk heeft een rijk beschilderd interieur. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september is de kerk open.

[bron: persbericht gemeente Den Haag, website Orgels in Den Haag]

 

© 2006 www.orgelnieuws.nl