Ger. Gem. Middelharnis presenteert Flentrop-orgel

Text Example

advertentieOp zaterdag 15 september wordt het Flentrop-orgel in de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis gepresenteerd. Het orgel is afkomstig uit de Vredeskerk in Krommenie.

In 1969/70 bouwde de firma Flentrop te Zaandam een nieuw, tweeklaviers orgel voor de Gereformeerde Vredeskerk te Krommenie. Na sluiting van de kerk in 2008 werd het orgel opgeslagen bij de Zaanse orgelmakers. In 2010 kocht de Gereformeerde Gemeente van Middelharnis het orgel aan voor plaatsing in haar nieuwe te bouwen kerk.

Flentrop Orgelbouw verzorgde de plaatsing van het instrument. Bij deze gelegenheid werd het de Scherp III van het Rugwerk vervangen door een Dulciaan 8’. Tevens werd op het Rugwerk een tremulant geplaatst. De intonatie werd herzien een aangepast op de nieuwe ruimte. Bij de plaatsing van het instrument is rekening gehouden met uitbreiding met een Open Subbas 16’ en een Bazuin 16’ achter het orgel.

De plaatsing werd begeleid door de Orgel Advies Commissie van de V.O.G.G.. Het orgel werd begin 2012 in gebruik genomen.

Op zaterdagmiddag 15 september wordt het orgel gepresenteerd. Adviseur Dick den Engelsman en Flentrop-directeur Frits Elshout zullen de presentatie verzorgen. Na afloop is er voor bezoekers de gelegenheid het orgel zelf te bespelen.

De presentatie begint om 14.30 uur. De Sionkerk is gelegen aan de Landbouwweg 2 in Middelharnis.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Octaaf 2

Mixtuur IV

Trompet 8

Rugwerk C-g3

Holpijp 8

Prestant 4

Roerfluit 4

Gemshoorn 2

Nasard 1 1/3

Dulciaan 8 – 2011

Pedaal C-f1

Subbas 16

Prestant 8

Gedekt 8

Octaaf 4

Werktuiglijke registers

Koppel Hoofdwerk + Rugwerk

Pedaalkoppel Hoofdwerk

Pedaalkoppel Rugwerk

Tremulant Rugwerk – 2011

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto: www.orgelfoto.nl