Gerard Bunk

Text Example

advertentieVan 11 tot 13 november vindt de jaarlijkse conferentie van het ‘Gerard Bunk-Geschellschaft’ plaats in Schwerte (Dld.)

Gerard Bunk (1888-1958) is geboren in Rotterdam. Bunk was een autodidacte organist. Hij maakte studiereizen naar Engeland en Duitsland. Later werkte hij in Bielefeld Duitsland als docent piano en muziektheorie.

In 1910 maakte hij kennis met het toen splinternieuwe orgel van de Reinoldikirche in Dortmund, waar hij Karl Straube verving als organist bij het Regerfeest. Dit Walcker-orgel was gebouwd in de stijl van de Elsasser Orgelreform. In 1925 werd Bunk organist van de Reinoldikirche.

In de Tweede Wereldoorlog (1944) gingen kerk en orgel verloren door het oorlogsgeweld. Bunk stierf in 1958.

Op deze conferentie zal uitgebreid ingegaan worden op het werk van Bunk, waarbij dan tevens voor het eerst in 55 jaar een uitvoering plaats zal hebben van zijn – volgens het Gerard Bunk Gesellschaft ‘magnum opus’ Oratorium ‘Groß ist Gottes Herrlichkeit’. Bunk componeerde dit werk kort na de verwoesting van zijn geboortestad Rotterdam in de meidagen van 1940. Deze uitvoering na al deze jaren valt dan ook samen de herdenking dat 60 jaar geleden de oorlog ten einde kwam.

Het werk van Bunk vertoont sterke overeenkomst met dat van Jan Zwart en Jacob Bijster, aldus Jan Böcker in het Orgel (jrg. 96 (2000) nr. 2, pag. 5-11).

Thema van de conferentie is: ‘Bunk en zijn tijdgenoten’ met als neventhema ‘Liturgische muziek in het Derde Rijk’. Referenten en workshop-leiders op deze conferentie zijn onder andere Prof. Dr. Wolfgang Stockmeier, Dr. Jan Böcker, Dr. Hans Fidom en Martin Moree.

Gedurende de conferentie zal het oratorium tweemaal uitgevoerd worden, waarbij een dag voor aanvang van de Conferentie een live opname gemaakt zal worden van dit werk.

Vooraf aan de conferentie is een tentoonstelling ingericht in het plaatselijke museum in Kamen onder de titel: ‘Komponiert im Luftschutzkeller, vollendet in Kamen’. (Gecomponeerd in de schuilbunker, voltooid in Kamen).

Meer informatie en een programma-overzicht dat u kunt downloaden is te vinden op http://www.gerardbunk.de/neues.htm

© 2005 orgelnieuws.nl