Gerard Dekker (78) overleden

Text Example

advertentieOp 12 september 2010 overleed organist en clavecinist Gerard Dekker. Hij werd 78 jaar. Dekker genoot bekendheid met als docent en specialist in de Oude Muziek.

Gerards Hendrikus Christianus Dekker werd op 26 december 1931 geboren in Utrecht waar hij ook opgroeide. Door het vroegtijdig overlijden van zijn vader zag hij zich gedwongen de zorg voor zijn moeder en jongere broers op zich te nemen. Hij deed dit door te werken als jazzpianist in bars en nachtclubs.

Later zou hij de overstap maken naar de klassieke muziek en studeerde hij orgel en koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Piano en muziektheorie studeerde hij in Tilburg. Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij klavecimbel.

Gerard Dekker begon zijn carrière als organist, pianist en dirigent. Vanaf 1964 specialiseerde zich als organist en klavecinist in de Oude Muziek. Regematig trad hij, ook in het buitenland, op in kleine ensembles als Camerata Antonio Lucio, Concerto Rotterdam en met onder andere violiste Emmy Verhey. Van zijn spel verschenen meerdere lp’s en cd’s op labels als Editio Laran, EMI, RCA, Philips en KRO Klassiek. Voor zijn uitvoeringen van Nederlandse muziek ontving hij de prijs van de Johan Wagenaarstichting.

Gerard Dekker, die na zijn studie aan de Kerkmuziekschool met zijn vrouw Cocky naar Brabant was verhuisd, doceerde klavecimbel en basso continuo aan het Brabants conservatorium.

Door verlammingsverschijnselen als gevolg van zijn ziekte kwam een voortijdig einde aan zijn carrière als uitvoerend musicus, hoewel hij redelijk herstelde.

Hier zijn opnamen te beluisteren van Gerard Dekker.

© 2010 www.orgelnieuws.nl