Gerard Sars verlaat kathedraal Roermond

Gerard Sars stopt per 1 september als titulair-organist van de St. Christoffelkathedraal van Roermond. Hij verlaat de binnenstadsparochie van Roermond, waaronder de kathedraal en de Munsterkerk vallen, vanwege verschil van mening met het kerkbestuur ,,over immateriële zaken’’.

Hij is van plan pastoraal werk te gaan doen. Eerder volgde hij een opleiding daarvoor en werd diaken (een rooms-katholieke kerkelijke functie) gewijd.

Sars (Venlo in 1954) was sinds 2000 als (kerk)musicus verbonden aan de Kathedrale Kerk en de Munsterkerk in Roermond. Hij studeerde aan het Conservatorium in Maastricht orgel, compositie en gregoriaans en volgde een cursus sonologie (klankkunde) in Den Haag. Hij studeert momenteel muziekwetenschappen aan de Johannes Gutenberg-Universität in Mainz (D) en werkt in het kader van zijn studie aan een publicatie over leven en werk van organist en componist Albert de Klerk.

Hij is docent muziektheorie en liturgie aan Hogeschool Kreato in Thorn. Hij vertaalde het standaardwerk ‘Sémiologie Grégorienne’ van Dom. E. Cardine. Hij schreef composities in opdracht van verschillende muziekverenigingen en instanties, onder andere het Nederlands Instituut voor Blaasmuziek (NIB), de Stichting Nederlandse Korenorganisaties (SNK), Unisono en voor het Nederlands Pijpersgilde, Muziekvereniging St. Cecilia America, Fanfare St. Cornelius Schin op Geul. Verder is hij nog als diaken verbonden aan de St. Matthiasparochie in Posterholt.

Onder zijn leiding werd de kerkmuziek in de Kathedraal nieuw leven in geblazen met behulp van een vrouwenschola, the Bishop’s Bluesband, de kathedraalconcerten, de opleiding van de cantores, de inschakeling van de grote koren van Roermond bij de grootschalige vieringen. Hij richtte ‘de orgelclub’ op, waarbij hij kinderen spelenderwijs vertrouwd maakte met het orgel. Hij nam het initiatief tot de Munsterkerkconcerten en dirigeerde enkele jaren het Munsterkerkkoor en het Abdijkoor in Roermond.

Jean-Pierre Steijvers blijft titulair organist van de Roermondse kathedraal.

© 2006 orgelnieuws.nl

© foto http://www.stchristoffelroermond.nl/

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.