Gereformeerd Berghuizen viert 275 jaar Amoor-orgel

De Gereformeerde Kerk van Berghuizen viert zondag 25 februari dat haar Amoor-orgel 275 jaar geleden werd gebouwd. De feestelijkheden op de verjaardag van een van de oudste kerkorgels van Drenthe worden opgeluisterd met een concert en de presentatie van een gerestaureerd ‘orgelschild’.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1743 door Matthias Amoor als eenklaviers instrument gebouwd voor de Hervormde Kerk te Raamsdonk. Amoor, rond 1700 geboren in Danzig, had zich in 1725 gevestigd in Groningen waar hij ook actief was als wijnhandelaar.

Matthias Amoor was waarschijnlijk een voormalig werknemer van Arp Schnitger, die later mogelijk samenwerkte met A.A. Hinsz als zijn toeleverancier van materialen. Van de weinige orgels van zijn hand resteert naast het Berghuizer instrument alleen nog het in 2011 gerestaureerde orgel in kerkgebouw De Ontmoeting te Scheemda.

In 1850 werd het Raamsdonkse orgel verkocht en overgeplaatst naar de Hervormde Kerk te Aartswoud. Toen daar in 1883 een nieuwe kerk werd gebouwd, kwam het orgel opnieuw in de verkoop. Dankzij een gift van 1.000 euro kon het orgel in bezit komen van de Berghuizer gereformeerden, die het na plaatsing door de firma Proper op 8 juni 1884 in gebruik namen.

Het Amoor-orgel (1743) in Berghuizen voor de uitbreiding met een rugwerk.

‘Orgelschild’
In 1951 werd het orgel door Klaas Doornbos in nauwe samenwerking met Cor H. Edskes uitgebreid met een rugwerk naar voorbeeld van het Schnitger-orgel in Noordbroek. Daarbij was er geen plaats meer voor het uit hout gesneden ‘orgelschild’ dat in 1884 in de balustrade was bevestigd. Het belandde  na 67 (1884-1951) op zolder. Ter gelegenheid van het orgeljubileum is het oude orgelschild gerestaureerd, weer in de oude originele kleuren geschilderd en voorzien van bladgoud. Na weer 67 jaar (1951-2018) heeft het schild opnieuw een plaats gekregen in de kerkzaal. 

Het orgelschild na verwijderen van oudere verflagen

Verjaardagsconcert
Precies 275 jaar na de oplevering van het orgel in Raamsdonk wordt in Berghuizen op zondag 25 februari een verjaardagsconcert georganiseerd. De gebroeders Sybolt en Euwe de Jong zullen het orgel vierhandig bespelen. Ook begeleiden zij op twee koffer harmoniums het ensemble Dejongdejongplus in hymns en folksongs. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is vrij met een collecte bij de uitgang.

De kerk is gelegen aan Berghuizen 20, 7961 LT Ruinerwold.

 

Meer informatie

 

 

Lees ook
Orgel nieuwe kerk Scheemda overgeplaatst en uitgebreid