Gereformeerde Gemeente Veen neemt Bakker & Timmenga-orgel uit 1911 in gebruik

Bakker & Timmenga-orgel Thaborkerk Veen | © foto Dick den Engelsman

Op vrijdagavond 2 februari neemt de Gereformeerde Gemeente te Veen een Bakker & Timmenga-orgel uit 1911 in gebruik. Het orgel werd door Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen gerestaureerd en overgeplaatst vanuit Sexbierum. 

Text Example

advertentieIn het najaar van 2023 nam de Gereformeerde Gemeente in Veen een nieuw kerkgebouw, de Thaborkerk, in gebruik. Op de vorige locatie beschikte de gemeente over een Valckx & Van Kouteren-orgel van 11 stemmen uit circa 1945, dat nu een nieuwe bestemming heeft gevonden in Polen. 

De Terskflier

Na het besluit tot nieuwbouw werd een orgelcommissie gevormd die op zoek ging naar een geschikt gebruikt orgel. Dit werd gevonden in het kerkgebouw De Terskflier (voorheen Gereformeerde Kerk) van de Protestantse Gemeente te Sexbierum-Pietersbierum.

Nadat was besloten om voortaan samen de komen in de Sixtuskerk in Sexbierum, vond in oktober 2021 het de laatste dienst plaats in De Terskflier. Het Bakker & Timmenga-orgel werd te koop aangeboden en vond in de Gereformeerde Gemeente van Veen een nieuwe eigenaar.

Het instrument werd in 1911 gebouwd voor de Hervormde Kerk te Jutrijp, waar het een orgel van Van Gruisen uit 1836 verving dat nu in de Stadslaankerk in IJlst staat. In 1976 werd het overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk in Sexbierum ter vervangen van een kleiner Bakker & Timmenga-orgel uit 1890. In maart 2022 werd het orgel door Pels & Van Leeuwen gedemonteerd en overgebracht naar de opslag van de orgelbouwer in Rosmalen.

Restauratie en uitbreiding

In april 2023 zijn de restauratiewerkzaamheden aan het orgel gestart. Hierbij zijn de balgen windladen en mechanieken gerestaureerd. Tevens is het orgel uitgebreid met een Bazuin 16, geplaatst in een aparte kas achter het orgel. De orgelkas is door Schildersbedrijf De Jongh te Waardenburg opnieuw geschilderd in een zwarte tint en voorzien van bladgoud.

Het orgel werd van een nieuwe donkere tint met bladgoed voorzien | Bakker & Timmenga-orgel Thaborkerk Veen | © foto Dick den Engelsman

Na plaatsing is het orgel opnieuw geïntoneerd in afstemming op de kerkruimte.

Namens de Orgelbouw Advies Commissie van de Vereniging van Organist der Gereformeerde Gemeenten waar Herman den Hollander en Dick den Engelsman als adviseurs bij het project betrokken. 

Ingebruikname

De ingebruikname op vrijdag 2 februari 2024 begint om 19.30 uur in de Thaborkerk, gelegen aan Mussentiend 10 in Veen. Tijdens deze avond wordt het orgel bespeeld door eigen organisten. Adviseur Dick den Engelsman zal het orgel demonstreren met werken van Böhm, Brahms, Bach, Mendelssohn en De Wolf. Ds. E. Bakker verzorgt de opening, meditatie en sluiting tijdens deze avond. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting en bezichtiging van het orgel.

Speeltafel Bakker & Timmenga-orgel Thaborkerk Veen | © foto Dick den Engelsman

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Viola 8
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur II-IV
Cornet III (discant
Trompet 8

Nevenwerk C-f3
Roerfluit 8
Salicionaal 8
Aeoline 8
Fluit travers 4
Woudfluit 2
Klarinet 8

Pedaal C-d1
Subbas 16
Prestant 8
Octaaf 4
Bazuin 16

Werktuiglijke registers
Manuaalkopp(el)
Pedaal kopp(el)
Tremulant
Ventiel