Gerestaureerd Hardorff-orgel Oosterlittens in gebruik genomen

Op vrijdagavond 20 juni 2014 werd het Hardorff-orgel in de hervormde St. Margrytkerk van Oosterlittens (Easterlittens) opnieuw in gebruik genomen. Het werd gerestaureerd door Bakker & Timmenga.

Text Example

advertentie 

Theo Jellema, die als adviseur bij de restauratie van het instrument betrokken was, bespeelde het orgel deze avond en vertelde over de historie van het instrument. Op zaterdag 21 juni was het orgel tijdens een open middag te beluisteren en te bespelen.

 

Willem Hardorff bouwde het orgel in 1867. Waarschijnlijk maakte hij daarbij gebruik van pijpwerk afkomstig uit het voormalige Van Gruisen-orgel (1798) uit de kerk van Ysbrechtum, waar hij in 1866 een nieuw orgel bouwde.

 

Klaviatuur gerestaureerde Hardorff-orgel St. Margrytkerk Oosterlittens
Klaviatuur gerestaureerde Hardorff-orgel St. Margrytkerk Oosterlittens

Het orgel doorstond de tijd redelijk ongeschonden. Bakker & Timmenga voerde in 1906 herstelwerkzaamheden uit aan het frontpijpwerk en vernieuwde in 1935 de magazijnbalg.

 

In 1961 voerde de firma Vaas & Bron werkzaamheden uit waarbij onder meer het pedaalklavier werd gewijzigd en een nieuw pedaalwellenbord werd geleverd. De trompetpijpen in het driegestreept octaaf werden vervangen door labiaalpijpen.

 

Hoewel herstel van het orgel  noodzakelijk was geworden, kon het orgel in de kerkestauratie van 2003/2005 niet worden meegenomen. Fondsen hiervoor, kwamen pas later beschikbaar zodat in 2013 door Orgelmakerij Bakker & Timmenga te Leeuwarden kon worden gestart met de restauratie.

 

De werkzaamheden omvatten in hoofdlijnen restauratie van de windladen, herstel van het (front)pijpwerk en de windvoorziening, waaronder het vervangen van de windmotor. De in de jaren zestig uitgevoerde wijziging van het pedaalklavier werd hersteld. De orgelkast werd opnieuw geschilderd en voorzien van bladgoud.

 

Dispositie

De met * gemerkte registers bevatten pjjpwerk van vermoedelijk Van Gruisen

 

Hoofdwerk C-g3
Bourdon 16
* Prestant 8
* Holpijp 8
* Octaaf 4
Roerfluit 4
* Prestantquint 3
* Octaaf 2
Cornet III discant
Basson 8 bas
Trompet 8 discant

 

Bovenwerk C-g3
Prestant 8 discant
Fluit does 8
Viool de Gambe 8
Salicet 4
* Fluittravers 4
Gemshoorn 2
Gereserveerde plaats voor tongwerk

 

Pedaal C-d1
Aangehangen

 

Werktuiglijke registers
Klavierkoppel
Afsluiter Hoofdwerk
Afsluiter Bovenwerk
Tremulant Bovenwerk
Ventiel

 

© 2014 fotografie Ad Fahner