Gerre Hancock (77) overleden

Text Example

advertentieDe Amerikaanse organist, koordirigent, componist en improvisator Dr. Gerre Hancock is 21 januari op 77-jarige leeftijd overleden. Hancock was een van de meest vooraanstaande organisten van de Verenigde Staten.

Gerre Hancock werd in 1934 in de Amerikaanse staat Texas geboren waar hij in Austin muziek studeerde aan de universiteit van Texas. Na zijn studie kerkmuziek in New York heeft hij gestudeerd aan de Sorbonne in Parijs. Zijn orgeldocenten waren onder meer Jean Langlais en Marie-Claire Alain. Hij bekwaamde zich in improvisatie bij Nadia Boulanger en Searle Wright.

Hancock was als Assistant Organist verbonden aan St. Bartholomew’s Church in New York waarna hij organist en koordirigent van Christ Church in Cincinnati (Ohio) werd. Van 1971 tot 2004 was hij Organist and Master of the Choristers van de beroemde, anglicaanse St. Thomas Church, Fifth Avenue, New York. Na zijn opvolging door John Scott verwierf hij de emeritusstatus.

Als concertorganist genoot hij groot aanzien en trad hij op in binnen- en buitenland, soms met zijn vrouw, organiste Dr. Judith Hancock. Gerre Hancock was een groot improvisator. Over de kunst van het improviseren publiceerde hij het veelgebruikte boek Improvising: How to Master the Art, evenals zijn composities uitgegeven bij Oxford University Press.

Hancock doceerde aan gerenommeerde muziekinstituten als the Juilliard School, Yale University en de Eastman School of Music. Aan de universiteit van Texas gaf hij als professor leiding aan de afdeling orgel en kerkmuziek.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie: Lisa Hancock