Gerrit Wielenga (84) overleden

Text Example

advertentiePatholoog en componist Gerrit Wielenga is op 18 juni 2010 in Den Haag overleden. Als componist was Wielenga bekend van zijn orgelwerken in minimal stijl die vaak in de Geneefse psalmmelodieën een belangrijke inspiratiebron vonden.

Gerrit Wielenga werd geboren in 1926. Improvisatie- en compositielessen ontving hij bij Cor Kee en Klaas Bolt. Zijn latere leraren waren Bert Matter en, meer dan tien jaar, Jan Welmers. Als organist was hij ondermeer actief in de Dorpskerk van Leidschendam.

Componeren was voor Wielenga een ‘uit de hand gelopen hobby’ die hij beoefende naast zijn carrière als patholoog-anatoom. In 1959 promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Veel van zijn composities verschenen recent in druk (Boeijenga), waaronder psalmbewerkingen in de stijl van pianowerken van Satie (opgedragen aan Jan Welmers) en een lijvige driedelige uitgave met trio’s in minimal music stijl over Geneefse psalmen. Muzikale processen die zich ontwikkelen tegen de muur van de hoogoprijzende kathedraal van het stoere calvinisme, schrijft Wielenga hier zelf over op het titelblad van laatstgenoemde uitgave.

Zijn orgelwerken werden op meerdere cd’s (Lindenberg, VLS en Boeijenga) opgenomen. Een nieuwe cd is in voorbereiding.

Gerrit Wielenga overleed vrijdag na een ziekbed. Hij werd 84 jaar.

Afbeelding: Gerrit Wielenga, pentekening uit 1977 gemaakt door Karien Wielenga, docente aan de Rietveldacademie te Amsterdam. Met toestemming overgenomen uit ‘Gerrit Wielenga – Trio’s in minimal music stijl’, uitgave Boeijenga’s Boek – en Muziekhandel B.V., Veenhuizen.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 pentekening Karien Wielenga