Gerritz’ orgelkas moet weg uit Koorkerk

Text Example

advertentieDe orgelkas van Pieter Gerritz gaat definitief weg uit de Koorkerk in Middelburg. Minister Plasterk van Cultuur en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben de verplaatsing van de kas naar Utrecht goedgekeurd.

In Utrecht wordt het binnenwerk van het orgel, dat vanaf 1886 in het Rijksmuseum in Amsterdam lag, weer in de kas geplaatst. Pieter Gerritz maakte het orgel in 1479 voor de Nicolaïkerk in Utrecht. Het is de bedoeling dat het herenigde instrument daar weer komt te staan.

De gemeente Middelburg heeft geprobeerd de orgelkas in de stad te houden, daarbij gesteund door zeventien bezwaarmakers uit binnen- en buitenland. Na het besluit van de minister en de rijksdienst, heeft de gemeente geen juridische mogelijkheden meer de verplaatsting aan te vechten.

Het lege orgel kwam elf jaar na de Tweede Wereldoorlog naar de Zeeuwse hoofdstad. Het Rijksmuseum stond het af in bruikleen. Het abdijcomplex, waartoe de Koorkerk behoort, was aan het begin de oorlog zwaar beschadigd. Het binnenwerk ging in datzelfde jaar naar een opslagbunker van het rijk.

Als de kas van Gerritz is weggehaald krijgt de Koorkerk een oude orgelkas uit het Noord-Hollandse Harenkarspel uit de opslag van het rijk.

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Gérard van Betlehem