Gert Oldenbeuving maakt cd met troostmuziek in coronatijd

cd troostmuziek gert oldenbeuving orgel voorst

Organist Gert Oldenbeuving heeft een cd gemaakt om de kerkgangers uit Voorst te troosten. Ze kunnen vanwege de uitbraak van het corona-virus niet naar de kerk. Om toch ‘hun’ orgel te kunnen horen zette Oldenbeuving troostende koralen op cd. Cantor Maarten Romkes zingt de koralen.

Text Example

advertentie‘Wat doe je als organist in coronatijd?’ vroeg Gert Oldenbeuving (1946) zich af. ‘Zo nu en dan een dienst opnemen voor YouTube of kerkradio. Maar geen gemeentezang begeleiden en alles wat daarbij hoort.’

Regelmatig was hij te vinden achter het fraaie Mittereither-orgel van de Remigiuskerk in Steenderen om het hele Orgelbüchlein te spelen. Ook bracht hij veel tijd door in de Dorpskerk van Voorst met een gaaf Naber-orgel, 1843, één klavier, twaalf stemmen en aangehangen pedaal, maar schitterend klinkend in de fraaie akoestiek van de Dorpskerk.

‘Gemeenteleden missen de kerk al maanden en ik weet ook dat de klank van het orgel hen dierbaar is’, weet Oldenbeuving. ‘Daarom heb ik in de maand mei in alle rust met de cantor Maarten Romkes een cd voor hen gemaakt.’ De opnamen vonden plaats in de Dorpskerk van Voorst.

De cd heet ‘Troostmuziek’ en bevat koraalvoorspelen van Johann Pachelbel (1653-1706), steeds vooraf gegaan door een gezongen versie zoals die is getoonzet door Johann Sebastian Bach (1685-1750). Het gaat om elf bekende lutherse koralen als Wenn wir in höchsten Nöten sein, Ach Gott, vom Himmel sieh’ darein, O Lamm Gottes unschuldig, O Haupt voll Blut und Wunden, Freu dich sehr o meine Seele en Nun laszt uns Gott dem Herren.

Aan het begin en eind van de cd zijn de twee zeventiende-eeuwse luidklokken van de toren van Voorst te horen en klinkt in- en uitleidend orgelspel, ook van Pachelbel (respectievelijk Preludium in g en Fantasia in d). In het midden van de cd staat de Fantasia in C (BWV 570) van Bach, bedoeld als collectespel. Alle klankkleuren van het Naber-orgel komen aan bod.


Troostmuziek

Gert Oldenbeuving, Naber-orgel (1843), Dorpskerk Voorst
Maarten Romkes, tenor

De cd is in eigen beheer gemaakt en is te koop voor 5 euro. Te bestellen via gertoldenbeuving@gmail.com.