Gert Oost (66) overleden

Op 30 maart overleed de Utrechtse organist, musicoloog en componist Gert Oost. Na een kort ziekbed overleed hij aan de gevolgen van een hersentumor. Hij werd 66 jaar.

Text Example

advertentieGert Oost (1942) studeerde orgel aan het Amsterdams Conservatorium waar hij de laatste leerling was van Anthon van der Horst In 1968 behaalde hij het solodiploma orgel cum laude en slaagde hij eveneens cum laude voor het doctoraalexamen muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Twee jaar later ontving hij de Prix d’excellence voor orgel.

In 1975 promoveerde hij op het proefschrift De Orgelmakers Bätz, een eeuw orgelbouw in Nederland. Daarna werkte hij tot 2003 als universitair docent muziektheorie en als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in Nederlandse muziek in de 18e en 19e eeuw.

Gert Oost gaf als organist concerten in binnen- en buitenland. Hij was als organist verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Gotische Zaal van de Raad van State te Den Haag. In september 2007 nam hij afscheid van de Raad van State en de Gotische zaal in Den Haag. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse muziekcultuur. In 2007 nam hij na 40 jaar ook afscheid van de Utrechtse Bach-cantatediensten als vaste organist.

Vanaf de oprichting in 1983 was hij als organist/componist verbonden aan de Schola Davidica Utrecht waarvoor hij veel liturgische muziek schreef en de maandelijkse evensongs begeleidde in de Utrechtse Janskerk. Sinds 2007 was hij voorzitter van de landelijke Stichting De Orgelvriend voor welk gelijknamig blad hij ook schreef.

Als componist schreef Gert Oost een groot aantal werken met name voor koor en orgel, maar ook liederen, orgelwerken, kamermuziek en werken voor orgel in combinatie met andere instrumenten (o.a. koperblazers, fluit, slagwerk).

Begin februari werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Na een ziekbed van twee maanden overleed Gert Oost op de avond van 30 maart. Hij werd 66 jaar.

Op maandag 6 april is er om 12.30 uur in de Utrechtse Janskerk (Janskerkhof 28) een muzikale afscheidsbijeenkomst voor Gert Oost.

© 2009 fotografie Wouter van Belle, Utrecht