GESIGNALEERD A tribute to Jeanne Demessieux

Text Example

advertentieDe Zweedse organist Hampus Lindwall (*1976) begon aanvankelijk op negenjarige leeftijd met gitaarspelen (jazz en rock). Vanwege een toenemende belangstelling voor klassieke muziek ging hij in zijn tienerjaren ook piano en orgel studeren.

Aan de conservatoria van Stockholm en Parijs studeerde hij orgel bij onder meer Torvald Torén, Eric Lebrun en Loïc Mallié. Verder ontving hij privélessen van Rolande Falcinelli. Naast een internationale concertpraktijk is hij titulair organist van de Église du Saint-Esprit in Parijs, de kerk waar ook Jeanne Demessieux jarenlang organist was. Volgens Lindwall een speling van het lot: hij is namelijk al sinds het begin van zijn orgelstudie gefascineerd door het spel en de composities van de legendarische Française. Vandaar ook deze hommage-cd, waarmee Lindwall de enorme reikwijdte en gevarieerdheid van het oeuvre van Demessieux wil laten horen. Het hoofdprogramma komt vanuit La Madeleine, waar Demessieux de laatste jaren van haar leven organist was. Bij wijze van toegift heeft Lindwall enkele stukken nogmaals opgenomen op het (veel kleinere) Gloton-Debierre-orgel van de Saint-Esprit, de plaats waar de creativiteit en het vakmanschap van Demessieux werden gevormd. Lindwall besluit met een improvisatie op een thema dat is geconstrueerd uit de naam van zijn voorgangster (dit thema wordt in het boekje weergegeven).

A tribute to Jeanne Demessieux (1921-1968)

Hampus Lindwall – Église de La Madeleine & Église du Saint-Esprit, Paris

Madeleine: Te Deum, op. 11; Prélude et fugue en ut, op. 13; Répons pour le Temps de Pâques; Uit Douze Choral-Préludes, op. 7: Rorate Caeli, Attende Domine, Stabat Mater, O Filii, Ubi Caritas, Tu es Petrus, Domine Jesu; Uit Six Études, op. 5: No. 5 (notes répétées), No. 6 (octaves).

Saint-Esprit: Uit Douze Choral-Préludes, op. 7: O Filii, Attende Domine; Te Deum, op. 11; Hommage à Jeanne Demessieux: improvisation sur le nom de Jeanne Demessieux.

Label: Ligia Digital

Nummer: Lidi 0109228-11

Speelduur: 67’18

Boekje: 16 pagina’s (Frans/Engels)

Prijs: € 23,75

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl