GESIGNALEERD Alkmaar – The Organs of the Laurenskerk

Text Example

advertentie 

Van de makers van de succesvolle dvd’s ‘The Genius of Cavaillé-Coll’ en ‘Pronkjuwelen’ is er nu een nieuwe, engelstalige dvd met meer dan drie uur beeldmateriaal over en rond de orgels van de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar. Centraal staat een één uur durende documentaire over vijfhonderd jaar orgelhistorie in de Alkmaarse Laurens met de Jan van Covelens-orgel uit 1511 en het wereldberoemde Van Hagerbeer/Schnitger-orgel uit 1646/1723.

De vaste organisten van de Laurenskerk, Pieter van Dijk en Frank van Wijk, voorzien de documentaire van hun commentaar en passende muziek van Sweelinck tot Bach. Paul Binski, professor kunstgeschiedenis aan de universiteit van Cambridge, geeft tekst en uitleg bij de geschiedenis en betekenis van de spectaculaire orgelkas en – luiken van het grote orgel.

 

Verder zijn er beelden en muziek uit de Pieterskerk te Leiden en de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Deze orgels geven een indruk van hoe het Alkmaarse orgel moet zijn geweest in de zeventiende eeuw voordat Frans Caspar Schnitger het in 1723 ombouwde.

 

De dvd is verder gevuld met veel extra’s, waaronder een film van een half uur over het Van Covelens-orgel en meer dan een uur aan demonstraties van de grote orgels in Alkmaar, Leiden en Amsterdam. Piet Kee, oud-organist van de Laurenskerk, deelt de kijker op zijn geheel eigen wijze in een vijftien minuten durende film in zijn visie op het Laurens-orgel en geeft een toelichting op zijn compositie Merck toch hoe sterk, die wordt uitgevoerd door Frank van Wijk.

De orgelmakers Flentrop, restaurateurs van de beide Alkmaarse orgel en sponsors van het dvd-project, geven in drie minuten een kijkje in hun werkplaats, waar op het moment van de filmopnamen het orgel van de Katharinenkirche in Hamburg stond opgesteld.

 

De dvd bevat meer dan anderhalf uur materiaal waarin Pieter van Dijk, Frank van Wijk, Leo van Doeselaar en Bernard Winsemius de vier orgels van deze dvd ten gehore worden gebracht. Op een extra cd is hiervan 78 minuten muziek, van bekende tot minder bekende werken, als audiodocument samengebracht. Het fullcolour booklet is goed geïllustreerd en bevat naast alle disposities en gebruikte registraties ook toelichtingen bij de muziek en de orgels.

 

Repertoire – DVD

Alkmaar – Van Covelens-orgel: Pieter van Dijk en Frank van Wijk

Paul Hofhaimer (1459-1537) – Tandernacken 3 hands

Leiden, Pieterskerk: Leo van Doeselaar

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – “Ons is gheboren een kindekijn” (“Puer nobis nascitur”) (4 variaties); Pieter van Dalem (±1550-±1601) – Canzon francese

Amsterdam, Nieuwe Kerk: Bernard Winsemius

Nicolaus Bruhns (1665-1697) Praeludium in e

Alkmaar – Van Hagerbeer/Schnitger-orgel: Pieter van Dijk en Frank van Wijk

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Passepied uit 1e Orkestsuite; Gerhardus Havingha (1696-1753) Ouverture octava

 

Repertoire – CD

Alkmaar – Van Covelens-orgel: Pieter van Dijk en Frank van Wijk

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – Praeludium in F; Pavana Hispanica; Echo Fantasia

Leiden, Pieterskerk: Leo van Doeselaar

Cornelis Schuyt (1557-1616) Padovano et Gagliarda del sesto modo a 6; Anthoni van Noordt (1619-1675) Uit “Tabulatuurboeck van Psalmen en Fantasyen” – Psalm 24 Vers 1. a 4 (Pedaliter) Vers 2. a 4 Vers 3. a 4

Amsterdam, Nieuwe Kerk: Bernard Winsemius

Matthias Weckmann (1616-1674) – Magnificat

Alkmaar – Van Hagerbeer/Schnitger-orgel: Pieter van Dijk and Frank van Wijk

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Preludium en Fuga in C BWV 547, Partita Sei gegrüsset Jesu gütig; Piet Kee (*1927) Merck toch hoe sterk

 

Label: Fugue State Films

Nummer: FSFDVD008

Prijs: € 55,00 inclusief verzending binnen Nederland

 

Zie ook

Recensie van deze dvd/cd door Arjen van Kralingen

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

 

 

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl