GESIGNALEERD Bach op moderne orgels, volume 6

Wie de keuringsrapporten van de heren orgeladviseurs van in de jaren veertig, vijftig en zestig van de twintigste eeuw gebouwde orgels nu leest zal op z’n minst een glimlach op zijn gezicht vertonen. De lofprijzing op de mate waarin orgels uit die tijd zouden voldoen voor een goede vertolking van ‘de oude meesters‘ lijkt met de kennis van nu misschien wat achterhaald.

Text Example

advertentieDat wij inmiddels gewend zijn aan Bach-opnamen op historische en historiserend gebouwde orgels, weerhield Eric Koevoets er niet van om voor een Bach-integrale bewust te kiezen voor ‘moderne orgels’.

‘Bach’s muziek moet óók de dialoog met de moderne orgels (waarmee in dit geval dus geen recent gebouwde stijlkopieën van oude instrumenten bedoeld zijn) van onze tijd en komende tijden (20e en 21e eeuw) aan kunnen gaan, want zij is eeuwig actueel’, zo motiveert Koevoets zijn keuze op zijn website.

Eric Koevoets is inmiddels bij het zesde deel van zijn ‘complete Bach’ beland. Eerdere delen waren gespeeld op het Pels-orgel (1950, 33/IIIP) in de Sint Antoniuskerk in Dordrecht en het Verschueren-orgel (1947, 36/IIIP) in de Sint Bartholomeuskerk te Zevenbergen, met uitstapjes naar ‘zijn‘ Maarschalkerweerd-orgel de Sint Lambertuskerk en het Van Vulpen-orgel in de Hoflaankerk in Rotterdam-Kralingen. Voor dit deel maakte hij een sprong in de tijd en koos hij voor het Marcussen-hoofdorgel uit 1973 in de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam.

De cd is een weergave van een concert dat Koevoets in juni 2012 in de Laurenskerk gaf en bestaat deels (BWV 596) uit live-opnamen.

 


Complete Organ Works on Modern Organs, Volume 6

Eric Koevoets – Marcussen Organ – Grote of Sint-Laurenskerk Rotterdam

Toccata et Fuga in d BWV 538, Trio Sonata I in Es BWV 525, Praeludium et Fuga in g BWV 535, Nun komm, der Heiden Heiland BWV 659-660, Concerto in d BWV 596 (Bach)

Label: Swell Recordings
Nummer: SWCD 2013
Speelduur: 66’09
Booklet: 8 pagina’s (NE)
Prijs: € 15,00