GESIGNALEERD Bastiaan Jan van Vliet – Chants Célestes

Bastiaan Jan van Vliet (*1981) is als improvisator en componist grotendeels autodidact. Op het gebied van improvisatie kreeg hij onderricht van Jos van der Kooy en Thomasz A. Nowak. In 2009 haalde hij in het Amsterdamse Orgelpark de finale van het Nationaal Improvisatieconcours.

Text Example

advertentieIn 2006 maakte Van Vliet op het Adema-orgel van de St. Agathakerk in Lisse een cd getiteld ‘Symfonische improvisatiekunde’. Deze cd werd in beperkte oplage in eigen beheer uitgebracht en is inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Afgelopen januari nam Van Vliet op het Van den Heuvel-orgel van de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee een cd op met improvisaties over het thema ‘het hemelse lied’. Het betreft voornamelijk vrije improvisaties over onberijmde Bijbelgedeelten; in twee gevallen ligt een bestaande (psalm)melodie aan de improvisatie ten grondslag. Een eigen gedicht vormt de basis voor het Chanson sur un poème d’amour.

Qua idioom zoekt Van Vliet met name aansluiting bij de (laat)romantiek en het impressionisme. In het cd-boekje wordt elke improvisatie van een korte toelichting voorzien.

Chants Célestes – improvisaties vanuit de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee

Bastiaan Jan van Vliet, Van den Heuvel-orgel

Poème symphonique over Psalm 96 vers 1, 9a en 12 (onberijmd); Peinture sonore de la nouvelle église; Adagio con tenerezza over ‘Agnus Deï’; Choral sur le Psaume 88; Chanson sur un poème d’amour; Triptyque over Openbaring 14 vers 2 en 3.

Label/nummer: Martin Muziek MM 331002
Opname: Fugate Records
Speelduur: 79’41
Boekje: 16 pagina’s (NL)
Prijs: € 14,95