GESIGNALEERD CD 250 jaar Onderhorst-kabinetorgel

Text Example

advertentieIn 2009 kreeg de Oude of St. Alexanderkerk in Bennekom de beschikking over een kabinetorgel van de Amsterdamse orgelmaker Deetlef Onderhorst. Het orgel werd in 1762 hoogstwaarschijnlijk voor een Amsterdamse opdrachtgever gebouwd en kwam via omzwervingen terecht buitenplaats Trompenburg in ’s-Graveland. De laatste bewoners van Trompenburg maakten het mogelijk dat het kabinetorgel in Bennekom werd geplaatst. Onder advies van Jan Jongepier werd het door Flentrop Orgelbouw gerestaureerd.

De Stichting Vrienden Kabinetorgel 1762 Onderhorst zet zich in voor de organisatie van muziekactiviteiten op en rond het kabinetorgel. Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van het instrument brachten de Vrienden deze cd uit waarop jonge musici het orgel presenteren. Het programma is zo gekozen dat het een weerslag geeft van de gebruikspraktijk van een huisorgel in de achttiende eeuw. Het orgel klinkt niet alleen solistisch maar ook als begeleidingsinstrument bij het zingen van psalmen en gezangen en in ensemblespel.

Programma en boekje zijn met zorg samengesteld. Zo zijn alle gebruikte registraties vermeld. Bijzonder is nog dat de Holpijp 8’ speciaal voor samenspel met de barokinstrumenten is omgestemd van gelijkzwevend naar een Valotti-stemming.

Zie ook

Kabinetorgel voor Bennekom

1762 ONDERHORST 2012

Oude Kerk Bennekom

Gerben Budding (orgel), Linde Schinkel (sopraan), NIenke van der Meulen (altblokfluit en barokhobo).

More palatino (Steenwick), Psalm 29 (Van Blankenburg), Psalm 65 (Hurlebusch), Psalm 65 vers 1 (Anoniem, Door eene zee kundige hand), Gezang 31 (Nieuwenhuijsen), Sonata op. 5 nr. 6 (Hurlebusch), Motetto ‘In furore lustissimae irae‘ RV 626 (Vivaldi), Fantaisie in a kleine terts (Lustig), Kantate ‘Umschlinget uns, ihr sanften Friedensbande’ (Telemann), Toccata (Brunnenmüller), Cantate a voce sola con Flauto ‘Nel dolce dell’obblio’ HWV 134 (Händel), Variationen über ein Holländisches Lied von Chr.E. Graf ‘Laat ons juichen Batavieren’ KV 24 (Mozart)

Label: VDGRAM – Records

Nummer: VDG20121109

Speelduur: 61’59

Booklet: 20 pagina’s (NE)

Prijs: € 15,00 inclusief verzendkosten

Bestellen: door overmaking op het rekeningnr. 3093.93.329 ten name van Stichting Kabinetorgel 1762 Onderhorst of op rekeningnr. 8716.22.572 ten name van G. Budding onder vermelding van de adresgegevens.

© 2013 www.orgelnieuws.nl