GESIGNALEERD CD + Tien jaar JSB records

Text Example

advertentieIn juni 2003 begonnen Jan Willem van Willigen (J), Sietze de Vries (S) en Bert Veening (B) hun Stichting JSB records. Doel: het produceren van cd’s met daarop kwalitatief hoogwaardige muziek, waarbij het orgel centraal staat. Tien jaar en ongeveer evenzoveel producties verder kan geconstateerd worden dat de drie muziekliefhebbers hun doelstelling ruimschoots gehaald hebben, getuige onder meer de tot nu toe overwegend positieve reacties in zowel binnen- als buitenland.

Het jubileum wordt opgeluisterd met een dubbel-cd en een boekje. Het jubileumboekje is geschreven door Sietze de Vries en bevat verhalen en anekdotes over alle JSB-producties die de afgelopen tien jaar zijn verschenen. Onderhoudend en onthullend. Zo valt te lezen dat na een buitenlandse opnamesessie bij terugkomst in Nederland bleek dat er ergens een storing zat. Welke uitgave dit betreft en hoe het probleem uiteindelijk werd opgelost, verklappen we hier verder niet.

De dubbel-cd is opgenomen in de Martinikerk van Groningen en gevuld met werken van Johann Sebastian Bach – die andere JSB – en improvisaties. Het Martini-orgel is, aldus Sietze de Vries, een welhaast ideaal instrument voor de muziek van Bach, een onuitputtelijke bron van inspiratie als het om improviseren gaat en al jaren een ‘vaste partner’ van de Groningse musicus. Net als op eerdere JSB-cd’s verleent een vocaal ensemble medewerking aan het geheel.

Het Bach-programma is gegoten in de vorm van een recital waarin vrije en koraalgebonden werken elkaar afwisselen. Bijzonder is de vondst om het koraalvoorspel ‘Wir glauben all’ te positioneren tussen de Fantasie en de Fuga in g-moll.

De improvisaties op de tweede cd zijn alle gebaseerd op het Geneefse Psalter – nog zo’n voorliefde van De Vries. Saillant detail: de Martinikerk was de eerste plaats in Nederland waar het door orgel begeleide psalmgezang werd ingevoerd. Drie van de vier improvisaties zijn in barokstijl, de stijl die De Vries zo na aan het hart ligt. Modernere klanken zijn te beluisteren in de improvisatie over Psalm 114, met daaraan voorafgaand de koorbewerking die Zoltán Kodály van deze Psalm maakte.

Het booklet bij de cd gaat dieper in op de gespeelde muziek, waarbij in geval van Bach ook de gekozen registraties worden weergegeven. Beide uitgaven zijn verfraaid met een groot aantal foto’s.

Sietze de Vries – Bachwerken en improvisaties

Schnitger-orgel Martinikerk Groningen, m.m.v. projectkoor o.l.v. Rintje te Wies

Cd 1 – Werken van Johann Sebastian Bach: Praeludium et Fuga a-moll, BWV 543; Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 709, 655, 632, 726; Concerto g-moll, BWV 975; Magnificat, BWV 648, 733; An Wasserflüssen Babylon, BWV 653; Fantasia g-moll, BWV 542a; Wir glauben all an einen Gott, Vater, BWV 740; Fuga g-moll, BWV 542b.

Cd 2 – Improvisaties: Psalm 137; Psalm 57; Psalm 114; Psalm 80.

Label: JSB records

Nummer: JSBM201301 (2-cd)

Speelduur: 67’15 en 59’47

Booklet: 16 pagina’s (NL/EN/DU)

Prijs: € 20

Jubileumboekje ‘10 jaar JSB records’

32 pagina’s, full colour

Prijs: € 5

Combiprijs dubbel-cd + boekje: € 22,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button] 

© 2013 www.orgelnieuws.nl