GESIGNALEERD Evert van de Veen – Adema-orgel Raalte

Ooit stond het drieklaviers Joseph Adema-orgel uit 1927 in een grote neogotische kerk in de binnenstad van Zwolle, op de plaats waar nu een filiaal van V&D te vinden is. Na pakweg vier decennia in de kleinere, moderne St. Michaëlskerk te hebben gestaan, heeft het instrument, gerestaureerd door Kaat en Tijhuis, sinds 2008 weer een genereus klinkend onderkomen in de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing in Raalte. Evert van de Veen nam er dit jaar een cd op.

Text Example

advertentieFrans-romantisch heet het orgel te zijn volgens het booklet, maar wie de dispositie van het orgel en het oeuvre van de tweede generatie Adema goed beschouwt zal het instrument eerder als Duits-romantisch (labialen) met Franse invloeden (tongwerken) bestempelen. Hoe dan ook, romantisch is het orgel zeker, en daar heeft Van de Veen zijn programma dan ook met recht op afgestemd. Het is voor 37% Nederlands, 20% Frans-Canadees, 16% Frans, 9% Belgisch, 6% Amerikaans, 6% Brits en 6% Duits.

Bekend repertoire van Nederlandse en Franse bodem en minder voor de hand liggend repertoire van Noord-Amerikaanse herkomst. Bijzonder is de Clarinet Tune van Harrison Oxley, die hier om dispositietechnische reden noodgedwongen ‘senza Clarinetto‘ wordt gespeeld.

Evert van de Veen bespeelt het Adema-orgel in de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing te Raalte

Orgelkoraal Psalm 91 (Zwart), Fuga I über den Namen BACH (Schumann), Fantasie-Sonate Nr. 2 (De Lange Sr.), Madrigal et Marche (Barras), Marche funèbre et chant séraphique (Guilmant), Prelude on Crown Him with many crowns (Westenkuehler), A Clarinet Tune (Oxley), Suite Romantique (Bédard), Passacaglia, Koraal en Fuga over ‘Wie maar de goede God laat zorgen’.

Label: Viva la musica

Nummer: VLM 01.613

Speelduur: 79’08

Booklet: 8 pagina’s (NE)

Prijs: € 16,00