GESIGNALEERD Het Kam-orgel te Ouderkerk aan den IJssel

Text Example

advertentieDe gemiddelde orgelliefhebber denkt bij de naam Kam vermoedelijk niet meteen aan Ouderkerk aan den IJssel. Toch staat in de Dorpskerk van dit Krimpenerwaardse dorpje een van de meest originele en meest gave orgels van de Rotterdamse orgelbouwer. Het instrument werd in 1854 opgeleverd en beschikte oorspronkelijk over twee klavieren en een aangehangen pedaal. Dankzij een gift kon het orgel in 1971 worden uitgebreid met zeven zelfstandige pedaalstemmen, waarmee het totaal aantal stemmen op vijfentwintig kwam te staan.

In opdracht van de muziekcommissie van de hervormde gemeente maakten Anton Doornhein en Gerben Mourik een portret dit romantische instrument. Zij presenteren het zowel in zijn meest authentieke vorm (dus met aangehangen pedaal) als in zijn huidige vorm. Wat betreft de gespeelde composities is gekozen voor muziek die past bij het karakter van het orgel en die voornamelijk dateert uit de bouwperiode.

In het verzorgde cd-boekje is meer informatie te vinden over het orgel en de gespeelde muziek. Van een aantal werken zijn de gekozen registraties weergegeven.

Het W.H. Kam orgel te Ouderkerk aan den IJssel – een portret door Anton Doornhein & Gerben Mourik.

Prelude en Fuga (Mobach); Larghetto (Merkel); Carillon, op. 56/7 (De Lange jr.); ‘Rust mijn ziel, uw God is Koning (Van Eyken); ‘Gib dich zufrieden und sei Stille’, opus 38/15; ‘Wer nur den lieben Gott läßt walten’, op. 7/4 & 25/3 & 38/3; Fuge ‘Lobet den Herren’ (C. Schumann); Praeludium und Fuge in c-moll, op. 37/1 (Mendelssohn-Bartholdy); Fuge für die Orgel in as-moll (Brahms); Fuge nr. 6 über BACH, op. 60 (Schumann); Weihnachten, op. 145/3 (Reger); Starlight (‘Unter dem gestirnten Himmel’), op. 108/2 (Karg-Elert); ‘Nun danket alle Gott’ – Marche Triomphale, op. 65/59 (Karg-Elert); Improvisatie over Psalm 72:11 ‘Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen’ (Mourik).

Uitgave: Muziekcommissie hervormde gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Opname: Unda Maris Records

Bestelnummer: UMCD019

Speelduur: 79’52

Boekje: 12 pagina’s (NL)

Prijs: € 12,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl