GESIGNALEERD Het Walcker-orgel te Wildervank

Text Example

advertentieAls een trots baken van gereformeerdendom torent de ranke spits van de Grote Kerk van Wildervank boven het vlakke Groninger landschap uit. De creatie van de al even gereformeerde kerkarchitect Tjeerd Kuipers herbergt sinds 1913 het 1.747e opus van de Duitse firma E.F. Walcker & Cie. Over het dit jaar honderdjarige orgel verscheen onlangs een rijk geïllustreerd boek.

Wim de Olde, een van de organisten van de Grote Kerk, schreef het boek ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Walcker-orgel. Op 27 april werd de uitgave in Wildervank gepresenteerd. Het orgel, dat als in 24 stemmen tellende ‘pneumaat’ achter een front naar ontwerp van Kuipers gebouwd, kent een bewogen geschiedenis. Na in de jaren 60 drastisch onderhanden te zijn genomen, werd het in de 21e eeuw geëlektrificeerd en (gedeeltelijke) gereconstrueerd door de firma S. de Wit. Dit jaar werd het orgel nog uitgebreid met twee stemmen: een Oboe 8’ en een Voix Céleste 8’, beide naar Walcker-voorbeeld.

De Olde gaat in zijn boek niet alleen uitgebreid in op de totstandkoming en lotgevallen van het Walcker-orgel, maar wijdt ook hoofdstukken aan het voormalige orgel, de bouw van de kerk en de familie Bos(ch), die niet alleen bij de bouw van de Wildervankse kerk en orgel betrokken was maar ook bij het Walcker-orgel in de Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam (thans Doesburg). Daarnaast wordt in het boek aandacht besteed aan architect Kuipers en zijn orgelfronten en wordt een overzicht gegeven van het werk van Walcker in Nederland. Het boek is rijk geïllustreerd met (historisch) fotomateriaal en tekeningen.

W.B. de Olde: Het Walcker-orgel van de Grote Kerk te Wildervank

Uitgave: Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank

ISBN/EAN: 978-90-9027552-9

Pagina’s: 80 pagina’s, hardcover

Prijs: € 8,00 (€ 12,00 inclusief verzendkosten, twee boeken € 21,00)

Bestelling: per e-mail naar info@walckerwildervank.nl onder vermelding van naam- en adresgegevens en het gewenste aantal boeken. Het boek wordt dan z.s.m. toegestuurd samen met de betalingsinformatie.

© 2013 www.orgelnieuws.nl