GESIGNALEERD J. W. Lustig – Capricetten voor ‘t Clavier

De Stichting Groninger Orgelland (SGO) heeft een cd uitgebracht met de Vierentwintig Capricetten voor ’t Clavier van Jacob Wilhelm Lustig (1706-1796).

Lustig werd geboren in Hamburg en werd op zijn 22e organist van het fameuze Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen, een positie die hij tot aan zijn dood zou vervullen. Daarnaast verwierf hij bekendheid als orgelkeurmeester, als auteur van boeken over muziektheorie en als componist. Veel van zijn muziek is verloren gegaan. Van de tot dan toe eveneens verloren gewaande Capricetten werd in 1994 in het Duitse Aurich een handschrift gevonden. In 2008 werden ze officieel gepubliceerd.

Text Example

advertentieEerder legden Harald Vogel, Theo Jellema en Erwin Wiersinga al een aantal Capricetten op cd vast. Deze nieuwe SGO-uitgave, ingespeeld door Vincent van Laar, betreft de eerste complete opname van de cyclus en is in die zin dus een wereldpremière.

Van Laar speelt de eerste 16 delen op het Hinsz-orgel van de Nicolaïkerk te Appingedam, dat voor de ingebruikname in 1744 gekeurd werd door niemand minder dan Lustig zelf. De overige 8 delen worden uitgevoerd op klavecimbel. Het hier bespeelde instrument werd in 1988 gebouwd door Kees Bom, naar voorbeeld van de 18e-eeuwse klavecimbelbouwer Joannes Dulcken.

 

 


Jacob Wilhelm Lustig – Vierentwintig Capricetten voor ’t Clavier

Vincent van Laar, orgel en klavecimbel

Uitgave: Stichting Groningen Orgelland
Nummer: SGO 069-0612
Speelduur: 37’53
Boekje: 12 pagina’s (NL)
Prijs: € 7,50, te bestellen via www.groningenorgelland.nl