GESIGNALEERD Jehan Alain: biographie, correspondance, dessins, manuscrits

jehan alain biografie

Onlangs verscheen bij Orgues Nouvelles in samenwerking met de Association Jehan Alain een nieuwe editie van het boek ‘Jehan Alain’ geschreven door Aurélie Decourt-Alain. Het is een volledig herziene en uitgebreide versie van het boek dat oorspronkelijk in 2005 verscheen en sinds 2008 niet meer in druk is.

Text Example

advertentieDe basis van het boek wordt nog steeds gevormd door de biografie, brieven, geschriften, tekeningen en foto’s van Alain. De auteur, Aurélie Decourt-Alain (dochter van Marie-Claire Alain en nicht van Jehan Alain), heeft het echter volledig herzien en vele nooit eerder gepubliceerde documenten en archieven toegevoegd.

Nalatenschap

Organist en componist Jehan Alain, die op 20 juni 1940 op 29-jarige leeftijd stierf tijdens gevechten in Saumur, heeft 143 opusnummers, bijna 500 brieven, 300 tekeningen en essays nagelaten. Deze documenten getuigen niet alleen van zijn muzikale talent, maar ook van wie hij was als zoon, broer, echtgenoot, vader en vriend.

In het boek komt Jehan Alain zelf aan het woord als een gevoelig dichter, maar ook als een (humoristisch) tekenaar. In de brieven en schetsen toont Jehan Alain iets van zijn persoonlijkheid: soms grillig, dan weer dromerig, vurig of melancholiek.

Nieuwe editie

De nieuwe editie omvat niet eerder gepubliceerde archieven, onderzoek naar de muzikale manuscripten en hun ontstaansgeschiedenis en vele niet eerder gepubliceerde en zeldzame illustraties en facsimiles. Verder is een nieuw hoofdstuk toegevoerd over de verschillende versies van de manuscripten en bevat het boek een uitputtende catalogus van muzikale, literaire, grafische en fotografische documenten.

Waardevol naslagwerk

Het boek is fraai vormgegeven en uitgevoerd als luxe paperback van royaal formaat (21 x 28 cm). Voor wie zich bezighoudt met het werk van Alain is het boek een waardevol naslagwerk.

De uitgave is uiteraard geheel Franstalig. Een Engelse vertaling door Lybbe David verschijnt binnenkort bij The Leupold Foundation (VS).

Aurélie Decourt Alain

Jehan Alain | biographie • correspondance • dessins • manuscrits

Orgues Nouvelles & Associations Jehan Alain – ISBN 978-2-490483-25-9, 336 p., paperback, prijs € 60 (ex. verzendkosten) | orgues-nouvelles.org