[GESIGNALEERD] Music for organ and cello


Een muziekduo bestaande uit een organist en een cellist(e) is geen alledaags verschijnsel. Alleen al daarom mag de debuutcd van het Engelse Svyati Duo worden verwelkomd. Het jonge duo, dat zijn naam ontleent aan de gelijknamige compositie van John Tavener, wordt gevormd door organist Julian Collings (1980) en celliste Rebecca Hewes (1983).

Text Example

advertentieHun eersteling is opgenomen in St Mary’s Platt Church in Kent. Aan het orgel in deze kerk (II/P/29) hebben meerdere orgelbouwers gewerkt. Het grootste aandeel werd geleverd door de firma Hill, Norman & Beard.

Het programma op de cd beweegt zich tussen een laatromantisch en een modern(er) idioom. In het stuk van Hampton gaan de klanken van orgel en cello vergezeld van die van een elektronische tape, door de componist zelf ingespeeld op synthesizer.

Het hart van de cd wordt gevormd door In Croce van Sofia Gubaidulina. Het werk, dat het lijden van Christus reflecteert, werd door muziekjournalist Franz Straatman ooit getypeerd als ‘even spannend als irritant’. Invisible Landscapes is door Russell Hepplewhite opgedragen aan het Svyati Duo. Het stuk beleeft hier zijn cd-première.

In het boekje is meer te lezen over alle gespeelde composities, het orgel en de beide musici. Een ongewone en boeiende cd!

 


Svyati Duo – Music for organ and cello

Rebbeca Hewes, cello
Julian Collings, organ (St Mary’s Platt Church, Kent)

Variations on a Hungarian Chorale (Zsolt Gárdonyi) ; Three Pieces Op. 150 (Joseph Rheinberger); Humoresque Op. 92 (Joseph Jongen); Procession through a Black Hole (Calvin Hampton); In Croce (Sofia Gubaidulina); Invisible Landscapes (Russell Hepplewhite); Sonata in A minor Op. 60 (Marcel Dupré)

 

Label: Regent Records
Nummer:
REGCD337
Speelduur: 69’24”
Boekje: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 17,50

 

 

© 2010 www.orgelnieuws.nl