GESIGNALEERD Nieuwe Nederlandse koraalmuziek voor orgel en een heruitgave

nederlandse bladmuziek voor orgel

Onlangs verscheen weer nieuwe Nederlandse koraalmuziek: twee genoteerde improvisaties van Gerben Mourik, deel 10 van Psalmbewerkingen van Margreeth de Jong en deel 25 van de psalmencyclus van Gerrit ’t Hart. Daarnaast een heruitgave van de Marche Triomphale van Bram Bruin.

Text Example

advertentieBram Bruin

Marche Triomphale

Uitgeverij & Antiquariaat ‘Jan Zwart’ Maarssen – Ambitus 1020
8 p., € 8,75
wimzwart.nl

Bram Bruin (1912-1968) schreef naast psalm- en liedbewerkingen ook een aantal vrije composities voor orgel. Bekend is zijn Toccata in C uit 1939 die hij opdroeg aan Feike Asma; een tweede Toccata in g werd in 1956 opgedragen aan Piet van Egmond.
De Marche Triomphale schreef Bruin in 1966 (‘Aan de Organist: Rutger van Mazyk’). Zoals de Franse titel al doet vermoeden ligt het werk in de lijn van de triomfmarsen van Guilmant en Lemmens. Dit is een heruitgave van het stuk dat eerder verscheen bij Handelmij. Joh. de Heer & Zoon N.V. te Rotterdam.

Gerben Mourik

Caleidoscoop / Improvisaties 1: Partita ‘Neem mijn leven, laat het Heer’

Vita – 202002
8 p., € 9,00
gerbenmourik.nl

Gerben Mourik

Caleidoscoop / Improvisaties 2: Nocturne over Psalm 39

Vita – 202003
8 p., € 9,00
gerbenmourik.nl

Dit jaar bracht Gerben Mourik een dubbelcd uit met improvisaties op het nieuwe Van den Heuvel-orgel in de Hersteld Hervormde Bethelkerk in Lunteren. Caleidoscoop is zowel de titel van de dubbelaar als van deze reeks bundels met genoteerde improvisaties van de cd.

Margaretha Christina de Jong

Psalmbewerkingen voor orgel X, Psalmen 91-100, opus 115

AlmaRes – , 32 p., € 19,00 | margreethdejong.nl

Margreeth de Jong is aangekomen bij het tiende deel van de serie Psalmbewerkingen voor orgel. Hierin komen de psalm 91 tot en met 100 aan bod volgens het beproefde recept: zowel een manualiter als een pedaliter bewerking per psalm.

Gerrit ’t Hart

Psalmbewerkingen voor orgel. Deel 25

Uitgave in eigen beheer
39 p., € 16,50
gerrit-thart.nl

Ook de Ermelose organist Gerrit ’t is met dit 25e deel aardig op weg om alle 150 psalmen van bewerkingen te voorzien. Hij heeft hierna nog twee bundels te gaan. Evenals Margreeth de Jong biedt ’t Hart een mix van manualiter en pedaliter bewerkingen. De psalmen worden echter niet chronologisch behandeld en krijgen vaak meerdere bewerkingen. In deze bundel is de helft ingevuld met composities over Psalm 138 (vier coupletten en een alio modo). Daarnaast zijn Psalm 1 (twee variaties en fuga) en Psalm 107 (I-IV) bewerkt.