GESIGNALEERD Onmogelijke liefdes

Text Example

advertentieFrançoise Masset, soprano

Michel Alabau, orgue Freytag-Tricoteaux de l’Église Saint-Vaast, Béthune (F)

Transcriptions d’airs d’opéras

Jean-Baptiste Lully (1632-1687) : Armide (Ouverture, Monologue d’Armide), Le Triomphe de l’Amour (Ritournelle pour Diane et air de Diane, Prélude pour Diane et airs de Diane, Prélude pour la Nuit, Ritournelle air de Mercure et Choeur de Divinités), Amadis (Air d’Arcabonne), Alceste (Pompe funèbre).

Henry Purcell (1659-1695) : King Arthur (Passacaille), Didon et Énée (Ouverture, Air de Didon, Duo de Sorcières, Choeur en écho, Ritournelle & air de Belinda, Air de la Seconde Dame, Choeur Great minds against themselves conspire, Récit et air de Didon).

Louis Lully (1664-1734) : Orphée (Imploration d’Eurydice aux enfers).

Label/nummer : Triton TRI331163

Speelduur: 71’48”

Boekje: 28 pagina’s (FR/EN)

Prijs: € 22,75De Franse organist Michel Alabau houdt zich al een aantal jaren bezig met het maken van orgeltranscripties van opera-aria’s. Op deze cd staan delen uit opera’s van Lully (vader en zoon) en Purcell. Sommige aria’s zijn bewerkt voor orgel solo (waarbij het orgel dus ook de zangpartij vertolkt), bij andere transcripties krijgt Alabau gezelschap van sopraan Françoise Masset.

Alle aria’s hebben als thema de liefde, en dan de onmogelijke variant daarvan. Zonder twijfel is de wereldberoemde klaagzang van Dido (‘When I am laid in earth’) het bekendste stuk op de cd.

Het bespeelde orgel is een Frans-Zwitserse co-productie: gebouwd door de Zwitserse orgelbouwer Freytag en geïntoneerd door zijn Franse collega Tricoteaux. Het is ons niet bekend of de Zwitser een verre nazaat is van Heinrich Hermann Freytag, maar de gedachte dat er in het jaar 2000 een Freytag is die een orgel in Schnitger-stijl bouwt is natuurlijk wel aardig. Opmerkelijk is de aanwezigheid van een Viola di Gamba, toch niet echt een gebruikelijk register voor een Noord-Duits barokorgel. In het tekstboekje staan alle ariateksten vermeld, ook bij de transcripties voor orgel solo.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl