GESIGNALEERD Paul de Maeyer speelt Bach

Text Example

advertentieDe Sint-Niklaaskerk te Gent herbergt twee drieklaviers orgels: een Cavaillé-Coll uit 1856 en een Flentrop uit 1974. Wie nu denkt dat de organist van deze kerk om die reden in een luxepositie verkeert, komt vooralsnog bedrogen uit. De werkelijkheid is namelijk – letterlijk – een stuk minder romantisch: de Cavaillé-Coll bevindt zich al ruim vijftig jaar in een ‘doornroosjesslaap’. Vlak na het begin van de restauratie van de kerk in 1960 werd het orgel onbespeelbaar. De kerk is sinds november 2010 weer in zijn geheel toegankelijk, maar of de Cavaillé-Coll ooit weer in volle glorie zal klinken is nog maar de vraag.

Omdat de “Vrienden van de Sint-Niklaaskerk” het van belang vonden dat er in de kerk weer orgelmuziek te horen zou zijn, kocht men het voormalige Flentrop-orgel van het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek aan. Het orgel werd in 2006 in het koor van de kerk geplaatst en recent legde Paul de Maeyer het op cd vast. De Maeyer is behalve organist van de Sint-Stefanuskerk te Gent ook orgeladviseur. In die laatste hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de (mogelijke) restauratie van het Cavaillé-Coll-orgel.

Op de cd presenteert De Maeyer het Flentrop-orgel in een programma met composities van Johann Sebastian Bach. De keuze voor zowel vrije als koraalgebonden werken zorgt voor aangename afwisseling bij het luisteren.

De cd is, getuige het volledig Nederlandstalige boekje, primair gericht op de Nederlandssprekende markt, al is de muziek van Bach natuurlijk (ver) taalgrensoverschrijdend.

Johann Sebastian Bach

Paul De Maeyer, Sint-Niklaaskerk Gent (B)

Toccata, Adagio & Fuge in C, BWV 564; Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659; Partite diverse Sopra ‘O Gott, du frommer Gott’, BWV 767; Triosonate Nr. 1 in Es, BWV 525; Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ, BWV 649; Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter auf Erden, BWV 650; Wo Soll Ich Fliehen Hin oder Auf meinen lieben Gott, BWV 646; Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf, a 2 Clav. et Ped, BWV 617; Praeludium & Fuga in a, BWV 543.

Label: Tuliprecords.nl

Nummer: TRCS600605

Speelduur: 79’13”

Boekje: 8 pagina’s (NL)

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl