GESIGNALEERD The Genius of Cavaillé-Coll update

Text Example

advertentieDe briljante Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll (1811-1890) inspireerde met zijn orgels vele componisten tot het schrijven van de grote werken van de Frans-romantische school. In 2011 werd het tweehonderdste geboortejaar van hem herdacht. Voor de Engelse productiemaatschappij Fugue State Film, dé gelegenheid om het genie te eren met een fraaie dvd/cd-box. Eind 2012 kwam deze set van vijf schijven uit.

De cd/dvd-box is samengesteld rond een driedelige, 156 minuten durende documentaire over het leven en het werk van Cavaillé-Coll. De twee andere dvd’s in deze box bevatten demonstraties van vijftien orgels uit het oeuvre van de Parijse orgelmaker en meer dan drie uur muziek. Niet alleen de grote instrumenten als die van de St. Sulpice, de Notre-Dame de Paris, St. Ouen Rouen en de St. Denis komen aan bod, ook in de kleinere instrumenten wordt de kunst van de grote meester getoond.

Binnenkort een bespreking van deze productie door René Verwer.

The Genius of Cavaillé-Coll bevat verder nog twee cd’s met een dwarsdoorsnede van het Franse orgeloeuvre uit de tijd dat Cavaillé-Coll actief was. In het 80 pagina’s tellend full color booklet zijn foto’s en disposities van de orgels te vinden naast de inhoudsopgave van de cd’s en dvd’s.

Inhoud

DVD 1 The Genius of Cavaillé-Coll – documentaire, 156 min.

DVD 2 The Organs of Cavaillé-Coll – demo’s en muziek, 202 min.

DVD 3 Après Cavaillé-Coll – demo’s en muziek, 139 min.

CD 1+2 The Sound of Cavaillé-Coll – muziek, 142 min

Organisten

Michel Bouvard, Gerard Brooks, Jean-Pierre Griveau, Olivier Latry, Kurt Lueders, Thomas Monnet, David Noël-Hudson, Pierre Pincemaille, Daniel Roth en Carolyn Shuster Fournier.

Muziek van

Benoist, Boëly, Boëllmann, Bouvard, Chauvet, Duruflé, Fessy, Franck, Griveau, Guilmant, Léfebure-Wély, Lemmens, Liszt, Saint-Saëns, Salomé, Tournaillon, Vierne en Widor. Improvisaties door Latry, Pincemaille en Roth.

Orgels

Basilique-Cathédrale de Saint-Denis (1840), Saint-Louis, Bédarieux (1843), Cathédrale Sainte-Croix d’Orléans, orgue de choeur (1846), Cathédrale Notre-Dame de Saint-Omer (1855), Saint-Louis d’Antin, Paris (1858), Saint-Sulpice, Paris (1862), Saint-Maurice de Bécon, Courbevoie (1865), Cathédrale Notre-Dame de Paris (1868), Saint-Jean-Baptiste, Long-sur-Somme (1877), Cathédrale Sainte-Croix d’Orléans, grand-orgue (1880), Saint-Etienne, Elbeuf, orgue de choeur (1882), Basilique Saint-Sernin, Toulouse (1889), Saint-Ouen, Rouen (1890), Saint-Rémy, Selongey (1893), Saint-Antoine des Quinze-Vingts, Paris (1894).

Label: Fugue State Films

Nummer: FSFDVD007

Taal: Engels en Frans gesproken

Ondertiteling Engels, Frans, Duits

Booklet: 80 pagina’s met introductie in Engels, Frans en Duits

Prijs: € 99,95 inclusief verzendkosten

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl