GESIGNALEERD Transcripties: Bartók en Elgar voor orgel

Bij Carus Verlag verschenen dit jaar twee transcripties voor orgel van de hand van Eberhard Hofmann: delen uit Gyermekeknek en Mikrokosmos van Béla Bartok en delen uit de Enigma Variations van Edward Elgar.

Text Example

advertentieUit de twee pianocycli van Bartok Gyermekeknek (‘voor kinderen’) en de zesdelige pedagogische cyclus Mikrokosmos koos Hofmann negentien stukken. De arrangementen voorzien voor een belangrijk deel in het overbruggen van de wezenlijke verschillen tussen het begrip ‘pedaalgebruik’ bij een piano en orgel.

Elgar
Met zijn Variations on an Original Theme Op.36, beter bekend onder de titel ‘Enigma Variations’, brak Edward Elgar in 1899 door als componist. Van de variaties die elk een van zijn vrienden portretteren maakte William H. Harris in 1932 een arrangement van de beroemde variatie met de titel ‘Nimrod’.

Een orgelarrangement van de complete orkestvariaties liet lange tijd op zich wachten. Eberhard Hofmann heeft nu een selectie hieruit voor orgel bewerkt. Om de transcriptie nog enigszins speelbaar te houden heeft hij bewust een aantal delen (X, XI en Finale) buiten deze bewerking gehouden.

Om met deze coupures toch nog een dramatische opbouw in de variatiereeks op te bouwen heeft Hofmann een aantal kleine aanpassingen in de volgorde toegepast, culminerend in de fameuze ‘Nimrod’-variatie.

Er zijn overigens wel arrangementen van de complete Enigma Variations. Otto Depenheuer maakte er een voor Edition Bon(n)orgue. En er zijn bewerkingen van de hand van William Janssen en Keith John. Laatstgenoemde bracht het werk bij het label Hyperion uit op het orgel van de Temple Church in Londen. Of deze transcripties ook in druk zijn verschenen is niet bekend.

 


Béla Bartók

Klavierstücke aus / Piano Pieces from Gyermekeknek & Mikrokosmos

bearbeitet für Orgel von / arranged for organ by Eberhard Hofmann

Carus Verlag – 18.009, 28 pagina’s, 23 x 32 cm, prijs € 22| carus-verlag.com

 


Edward Elgar

Enigma Variations / Enigma-Variationen, op. 36

bearbeitet für Orgel von / arranged for organ by Eberhard Hofmann

Carus Verlag – 18.011, 32 pagina’s, 23 x 32 cm, prijs € 28| carus-verlag.com