Geslaagde 'Vlaamse orgeldagen' Hoogstraten (B)

Text Example

advertentieOp vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus was het voor de orgelliefhebbers en –kenners verzamelen geblazen te Hoogstraten voor de zevende editie van “Vlaamse Orgeldagen”, een organisatie van de vzw “het orgel in Vlaanderen”.

Ditmaal was de stad Hoogstraten aan de beurt waar niet minder dan vijf historische en nieuwe orgels ter beschikking stonden.

De drempel voor dit tweedaags evenement werd bewust laag gehouden om iedere geïnteresseerde liefhebber de kans te bieden aan één of andere activiteit deel te nemen.

Het programma bood dan ook voor elk wat wils: initiaties in orgelspel, beiaardspel of orgelbouw , telkens opgesplitst voor kinderen en volwassenen, een meestercursus voor de gevorderden onder leiding van Theo Jellema, een tentoonstelling waarbij orgelmakers uit binnen- en buitenland de kans kregen hun atelier en orgels voor te stellen, een forum waarbij de diverse orgelverenigingen in Vlaanderen zich konden voorstellen, een orgelwedstrijd voor alle niveaus en twee orgelconcerten.

In het centrum van Hoogstraten staan drie belangrijke orgels: in de monumentale St.-Catharinakerk bevindt zich een drieklaviersorgel met pedaal gebouwd door de firma B. Pels & zoon uit 1961. In diezelfde kerk realiseerde de Manufacture d’orgues Thomas uit Francorchamps onlangs een nieuw koororgel in Noordelijke stijl met twee klavieren en pedaal. De meestercursus werd gegeven op het Delhaye-orgel uit 1833 met één klavier en aangehangen pedaal van de nabijgelegen begijnhofkerk. Theo Jellema besloot de eerste dag van deze tweedaagse met een orgelconcert in de begijnhofkerk waarop hij werk bracht van o.m. J.S. Bach, Fétis en Mendelssohn.

Op zaterdagochtend werden audities gehouden door de deelnemers op twee andere historische orgels te Hoogstraten. In de deelgemeente Meer bevindt zich een tweeklaviersorgel met pedaal van J. Merklin uit 1853 dat in 1993 door orgelmaker Jean-Pierre Draps werd gerestaureerd. In de Sint-Clemenskerk te Minderhout werd nadien het gerestaureerde Henri Vermeersch-orgel uit 1858 beluisterd en bespeeld.

De orgels van de St.-Catharinakerk stonden centraal in de orgelwedstrijd waarvoor zich dertien kandidaten hadden aangemeld die in twee niveau’s werden ondergebracht: beginners of gevorderden. De selectieronde leverde zeven kandidaten op die tot de finale werden toegelaten. Jeroen Follon won de eerste prijs in de categorie “beginners” terwijl Gert Amerlinck de eerste prijs wegkaapte bij de gevorderden.

Bart Jacobs speelde het slotconcert op het koororgel van Thomas met o.m. werk van J.S. Bach, Weckmann, Buxtehude, Scheidemann.

Nadien volgde de prijsuitreiking met receptie op het stadhuis van Hoogstraten waar de burgemeester en de voorzitter van de vzw “het orgel in Vlaanderen” de initiatiefnemers, de docenten, juryleden, de cursisten en deelnemers aan de orgelwedstrijd feliciteerden. Alle laureaten van de orgelwedstrijd kregen een uitgebreid interessant prijzenpakket met o.m. boeken, partituren, CD’s, concertabonnementen en concertaanbiedingen. De jury maakte van elke kandidaat een verslag waar naast aanmoedigingen ook aanbevelingen over speelmanier en vertolking werden genoteerd.

De volgende editie van deze geslaagde “Vlaamse Orgeldagen” zal plaatsvinden te Dendermonde in 2007. [LUK BASTIAENS]

© 2005 – orgelnieuws.nl

© foto: Gérard van Betlehem (2005)