Gijs van Schoonhoven viert zeventigste verjaardag met orgeldag in Enschede

gijs van schoonhoven
Gijs van Schoonhoven

In september viert de Enschedese stadsorganist Gijs van Schoonhoven zijn zeventigste verjaardag. Om dit heugelijke feit te vieren, organiseert de Stichting Orgelconcerten Enschede een ‘Open Orgeldag’ in de Grote Kerk op zaterdag 16 september.

Text Example

advertentieTwee dagen daarvoor is het exact zeventig jaar geleden dat Gijs van Schoonhoven in Deventer werd geboren. Hij is al geruime tijd de stadsorganist van Enschede en daarmee de vaste bespeler van het drieklaviers Van Dam-orgel (1892) in de Grote Kerk.

Tussen 10.30 uur en 17.00 uur zullen Jorrit Woudt, Jan Willem Docter, Henk Dubbink, Jan Willem Fikse en Ymte Westra elk een half uur het orgel bespelen. Tussen de optredens is er de mogelijkheid om de klaviatuur van dichtbij te bekijken.

Van 16.00 uur tot 17.00 uur zal Gijs van Schoonhoven zelf het slotconcert verzorgen op zowel orgel als klavecimbel. Zijn dochter, de violiste Emma van Schoonhoven, zal ook bijdragen aan het concert.

Na afloop, maar ook gedurende de dag, is er gelegenheid om de jarige te feliciteren en elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie, thee of een drankje. De toegang is gratis, maar er zal bij de uitgang een collecte worden gehouden om de kosten te dekken.