Gijsbert Kok: Adventspsalmen

Bij de nieuwe Nederlandse muziekuitgeverij Inventione verscheen een bundel met twee koraalpartita’s van de hand van Gijsbert Kok getiteld Adventspsalmen.

De uitgeverij, opgericht door Martien de Vos en Marien van de Weg, richt zich met name op uitgave van liturgisch bruikbare koraalbewerkingen over de 150 Psalmen.

Deze bundel koraalpartita’s, een van de eerste uitgave van Inventione, is daar een voorbeeld van. De hierin opgenomen psalmen 80 en 132 worden in de periode van Advent vaak gezongen omdat de tekst indirect wijst naar de komst van Christus.

Gijsbert Kok schreef de variatiereeks bij psalm 80 in een ‘eigentijdse’ stijl, voor de reeks over psalm 132 hanteerde hij een idioom met meer vroeg-negentiende-eeuwse kenmerken. Beide partita’s worden afgesloten met zowel een ritmische als een iso-ritmische koraalzetting.

Gijsbert Kok: Adventspsalmen

Partita Psalm 80 (Koraal, Basso ostinato, Canon in het octaaf, Bicinium, Canon in de kwint, Ritornello, Zetting 1 en 2); Partita Psalm 132 (Koraal, Trio, Andante con moto, Adagio, Con fantasia, C.f. in bas, Zetting 1 en 2)

Uitgeverij Inventione – IN20-04, 20 p., wire-o, € 13,95 | inventione.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.