Gnodde wint Orgelfestival Holland

Text Example

advertentieALKMAAR – Het Schnitgerconcours van het Alkmaarse Internationaal Orgelfestival Holland is gisteravond gewonnen door de op Urk geboren Lubbert Gnodde. Hij won ook met overmacht de publieksprijs.

Tweede is de Finse Riikka Viljakainen en derde is haar landgenoot Christian Ahlskog. Alledrie de finalisten studeerden bij onder anderen de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk.

De drie speelden in de Grote Kerk, op het grote Hagerbeer/Schnitgerorgel uit 1725 muziek van Muffat, Bach en Bachbewerkingen van Vivaldi. Op het Van Covelens koororgel uit 1511 klonk werk van Josquin des Prez.

Het Nederlandse jurylid Jan Raas noemt het peil van de twaalf deelnemers dit jaar opvallend hoog. Vergeleken bij de vorige editie, twee jaar geleden, was er sprake van een veel sterker deelnemersveld. ,,Dan denk ik vooral aan zaken als tempo en interpretatie.”

Bewondering heeft hij voor de manier waarop vrijwel iedereen kans zag het toch behoorlijk moeilijke verplichte werk van Bernard Foccroulle in de vingers te krijgen. ,,Wat mooi ook dat zo’n verplicht werk hier zes keer kon worden gespeeld. Zelf heb ik ooit een concert voor orgel en orkest van Guus Janssen ten doop mogen houden, maar na die ene keer belandde dat stuk op de plank. Erg jammer.”

Opvallend is dat ook nu weer de Aziaten zich in Alkmaar hebben gemanifesteerd. ,,Als docent aan het conservatorium in Utrecht, kreeg ik in 1995 met ze te maken toen hier voor het eerst een Koreaan kwam. Dat zijn er nu veel meer, ook uit Japan. Ze krijgen daar een opleiding en komen hier om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Er is hier een traditie, goede docenten en natuurlijk een schat aan oude orgels, waaronder ook deze twee in Alkmaar. Als je die Aziaten hoort spelen weet je dat ook orgelspelen ene taal taak die iedereen kan leren.”

Vanavond verzorgen de deelnemers aan het festival, onder wie Pieter van Dijk en Frank van Wijk, in de Grote Kerk het slotconcert.

[bron: Noord-Hollands Dagblad]

© foto: Gérard van Betlehem