God save the King – The New Eule Organ in Sofienberg Church

God Save the King Lawo

Enkele maanden geleden besteedden we aandacht aan de cd van Halgeir Schiager met muziek van Johann Gottlob Schneider. Onlangs verscheen van de Noorse organist een cd met een vergelijkbaar concept: minder bekende muziek gespeeld op een gloednieuw orgel. Met als belangrijkste verschil dat het ditmaal gaat om een orgel dat is geënt op de Duitse romantiek. Het is ook nog eens het instrument waarvan Schiager de vaste bespeler is.

Text Example

advertentieHet bedoelde orgel staat in Oslo, om precies te zijn in Sofienberg Kirke, gelegen in een van de populairste parken van de Noorse hoofdstad. De Duitse firma Eule leverde het in maart 2014 op. De kas en de frontpijpen zijn afkomstig van het oude orgel van de kerk (Rieger 1877). Wat betreft de klank liet Eule zich inspireren door de orgels van Friedrich Ladegast.

Schiager presenteert zijn orgel met een aantal variatiereeksen over bekende melodieën. Daaronder de Kaiserhymne, het vroegere volkslied van Oostenrijk. Deze door Joseph Haydn gecomponeerde melodie is anno 2016 onlosmakelijk met het Duitse volkslied verbonden.

Het programma heeft ook een Nederlands tintje: de variaties over The Star-Spangled Banner van Samuel de Lange jr. Ze vormen het derde deel van zijn vierde orgelsonate, die hij opdroeg aan de Amerikaanse organist Clarence Eddy. Vandaar. En voor wie precies wil weten welke registers er op welk moment klinken: alle registraties zijn in het booklet vermeld.


God save the King

The New Eule Organ in Sofienberg Church

Halgeir Schiager – Organ

God save the King, op. 67 (Adolph Friedrich Hesse); Variationen über die österreichische Volkshymne (Ernst Köhler); Concertstück über den Priestermarch aus der Zauberflöte von Wolfgang Amadeus Mozart, op. 8 (Friedrich Kümstedt); Fantasie über ‘O Sanctissima’ (Johann Gustav Eduard Stehle); Variationen im Style eines Pastorale über das Weihnachtslied ‘Stille Nacht, heilige Nacht’ (Christian Robert Pfretzschner); Sonate Nr. 4 in D-Dur, op. 28: Thema mit Variationen (Samuel de Lange jr.).

Label: LAWO Classics
Nummer: LWC 1102
Speelduur: 72’35
Booklet: 32 p. (NO/EN/DU)
Prijs: NOK 149 (ca. € 16)
Bestellen: www.lawo.no